Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Στο Τραπέζι Θέτει η Ε.ΟΝ τη Χρήση Πυρηνικής Ενέργειας

Ενα από τα ακανθώδη προβλήματα που επηρέαζαν τις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων και αποτελούσαν επί χρόνια ρυθμιστικό παράγοντα στις γερμανικές κυβερνήσεις συνασπισμού, επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο έπειτα από χρόνια «στον πάγο». Πρόκειται για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, προς όφελος των καταναλωτών ηλεκτρισμού και των μεγάλων βιομηχανικών και επιχειρηματικών ομίλων της Γερμανίας.

Χθες, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία του κλάδου της ενέργειας Ε.ΟΝ κάλεσε την κυβέρνηση του Βερολίνου να αποφασίσει για το θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και να λάβει σαφή θέση επ’ αυτού.

Η σχετική έκκληση έγινε καθώς η ενεργειακή επιχείρηση ανακοίνωνε πτώση κερδών το πρώτο εξάμηνο φέτος, επικαλούμενη την υψηλότερη φορολογία και την καταβολή υψηλότερων τόκων.

Συγκεκριμένα η Ε.ΟΝ, που έχει την έδρα της στο Ντίσελντορφ, ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία της στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. ευρώ. Ο περιορισμός της κερδοφορίας της είναι αποτέλεσμα αυξημένης φορολογίας κατά 9%.

Σε δεύτερο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ε.ΟΝ και το οποίο φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Γιοχάνες Τέισεν, καλεί την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Οπως αναφέρεται σε αυτό, «για μακρύ χρονικό διάστημα είχαμε έλλειψη σαφήνειας ως προς την κατεύθυνση της ενεργειακής πολιτικής». Αυτή η στάση της κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει, τονίζει ο κ. Τέισεν.

Σύμφωνα με τις απόψεις του, «οι γερμανικές αρχές χρειάζεται να λάβουν μια ευαίσθητη απόφαση που να καλύπτει και το περιβαλλοντικό σκέλος αλλά και το οικονομικό, που σχετίζεται με το ενεργειακό μέλλον της χώρας».

Πέρυσι, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα αναθεωρούσε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το 2020, αλλά προς το παρόν δεν έχει επιδείξει κάποια σχετική πρωτοβουλία, γεγονός που απογοητεύει τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 12/8/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου