Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Σχέδια για Εκμίσθωση Λιγνιτωρυχείων

Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας εκτιμούν ότι ενδεχομένως η προκήρυξη ενός ακόμα διαγωνισμού μίσθωσης άλλου λιγνιτωρυχείου μπορούν να αμβλύνουν τις πιέσεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ


Κάτω από την πίεση της τρόικας για πραγματική απελεθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμού της μονοπωλιακής θέσης που έχει η ΔΕΗ σε διάφορους τομείς της αγοράς, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να επιταχύνει την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Η τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, μετά την αποτυχία όλων των προηγούμενων ανάλογων εγχειρημάτων που είχαν δρομολογηθεί από το 2005.

Αξιολόγηση
Στα τέλη Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναμένεται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η αξιολόγηση με βάση κριτήρια που κοινοποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν στους υποψηφίους..

Το άνοιγμα της λιγντιτικής αγοράς σε ιδιωτικές εταιρείες σε συνδυασμό με την κατασκευή λιγντιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της απελευθέρωσης - για το οποίο πιέζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πολλά χρόνια.

Στόχος είναι να δοθεί πρόσβαση στο ίδιο φθηνό καύσιμο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για να παράγει ρεύμα, προκειμένου το μείγμα καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να αρχίσει να γίνεται ανταγωνιστικό.

Σήμερα όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού με θερμικά εργοστάσια στη χώρα μας χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μεν πολύ πιο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά κοστίζει πολύ πιο ακριβά από τον λιγνίτη. Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της διαδικαίας για τη Βεύη και ενδεχομένως η προκήρυξη ενός ακόμα διαγωνισμού μίσθωσης άλλου λιγνιτωρυχείου, όπως π.χ. της Ελλασόνας, μπορούν να αμβλύνουν τις πιέσεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ακόμα και αν αύριο αναλάμβανε ιδιώτης επενδυτής τη Βεύη, η κατασκευή νέας μονάδας θα απαιτούσε τουλάχιστον τα 4-5 χρόνια. Για πρώτη φορά, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνέδεσε άμεσα την αξιολόγηση του ύψους του μισθώματος της Βεύης με την οριακή τιμή του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, κάνοντας φανερό προς κάθε κατεύθυνση ότι περιμένει τη δημιουργία και μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού με λιγνίτη.

Προτάσεις
Μετά την οπισθοχώρηση στα όποια σχέδια για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, όπως η διάθεση σε ιδιώτες, αν βέβαια υπάρξει ενδιαφέρον κάποιων για τις μονάδες που σκοπεύει να αποσύρει η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια λόγω παλαιότητας. Οσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών για τη Βεύη το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας, 30%, έχει το μίσθωμα το οποίο πρέπει να υπολογιστεί με υποδεικνυόμενη μαθηματική σχέση με βάση την ετήσια παραγωγή λιγνίτη, τη μεσοσταθμική τιμή θερμογόνου δύναμης της ετήσιας παραγωγής, τη μέση Οριακή Τιμή Συστήματος σε ευρώ/MWh και τη δεσμευτική τιμή πρότασης ως ποσοστό επί τοις εκατό, που πρέπει να είναι μεγαλυτερη του 3%.

Οι προσφορές θα απορριφθούν, αν η οικονομική επιφάνεια του υποψηφίου δεν υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ, αν το επιχειρησιακό σχέδιο δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που τίθενται, αν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει εμπειρία-τεχνογνωσία σε χωματουργικά και εξορυκτικά έργα ή αν δεν δημιουργούνται τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 13/8/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου