Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Σέριφος: σε αχρηστία μια... λιμνοδεξαμενή

Παράλογο αλλά... ελληνικό. Σε καιρούς λειψυδρίας, μια τεράστια λιμνοδεξαμενή στη Σέριφο παραμένει γεμάτη εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς να χρησιμοποιείται, καθώς δεν προβλέφθηκε το δίκτυο που θα μεταφέρει το νερό για κατανάλωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ίδια η κατασκευή της δεν βασίστηκε σε ορθολογικά κριτήρια, καθώς η Σέριφος δεν αντιμετωπίζει έλλειμμα υδατικών πόρων. Η ιστορία ετοιμάζεται να επαναληφθεί στη Νάξο.

Η λιμνοδεξαμενή, κοντά στο λιμάνι της Σερίφου (Λιβάδι), ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1998 με πόρους του υπ. Γεωργίας και παραδόθηκε το 2005. Χωράει 700.000 κ.μ. νερού και σήμερα είναι πλήρης, αλλά... σε αχρηστία. «Είναι ένα καταπληκτικό φράγμα, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για άρδευση και ύδρευση. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται είναι γιατί δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί το ταχυδιυλιστήριο για την επεξεργασία του νερού και το δίκτυο» αναφέρει στην «Κ» η δήμαρχος Σερίφου, κ. Αγγελική Συνοδινού. «Εχουμε εξασφαλίσει ένα ποσό για το ταχυδιυλιστήριο και η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι μας ζητήθηκε μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε. Δεν θα ήμουν αντίθετη μάλιστα ακόμα και στο να δώσουμε νερό στη Σίφνο».

«Το φράγμα θα χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή, αλλά ποτέ δεν θα κάνει απόσβεση» λέει στην «Κ» ο διευθυντής Υδάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Ηλίας Νόκας. «Ο λόγος είναι ότι δεν χρειάζεται. Ηταν ένα τεράστιο αρδευτικό έργο σε ένα νησί με λίγους κατοίκους και ακόμα λιγότερους αγρότες. Η μεταφορά νερού στη Σίφνο, επίσης, θα ήταν οικονομικά ασύμφορη».

Σύμφωνα με τον κ. Νόκα, η ιστορία (ο κακός σχεδιασμός έργων) επαναλαμβάνεται. «Παρόμοιες επιλογές γίνονται και σήμερα. Για παράδειγμα, υπάρχουν πιέσεις να γίνει ένα φράγμα στο Τσικαλάρι της Νάξου, το τρίτο. Το φράγμα αυτό μελετήθηκε προ 20ετίας, για να αρδεύσει αγροτικές εκτάσεις που σήμερα έχουν χτιστεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον το ρέμα που θα γεμίσει το φράγμα τροφοδοτεί τον βιότοπο Αλυκού, τον οποίο η αποστέρηση του νερού θα καταστρέψει. Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν τα κριτήρια τέτοιων έργων δεν είναι αμιγώς επιστημονικά».

Πηγή kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου