Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Εκτρέπουν Ποταμό για να Σβήσουν τις Φωτιές



ΜΟΣΧΑ Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών της Ρωσίας αποφάσισε την εκτροπή των υδάτων του ποταμού Οκα σε μήκος 20 χιλιομέτρων, ώστε να αντιμετωπίσει ένα μέρος των εξαιρετικά δύσκολων στην κατάσβεσή τους πυρκαγιών που κατακαίνε εκτάσεις τύρφης στα περίχωρα της Μόσχας.

«Αρχισε η διαδικασία εκτροπής προς τα έλη τύρφης στις περιοχής Εγκορέφ και Κολόμνα(σ.σ.: περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας). Ενας αγωγός μήκους 20 χιλιομέτρων ενώνει τον ποταμό με την περιοχή Εγκορέφ και ένας άλλος, μήκους 15 χιλιομέτρων, με την Κολόμνα » ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι φωτιές στα έλη τύρφης φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει το 80% έως 90% των τοξικών αερίων που «πνίγουν» εδώ και τρεις εβδομάδες τη Μόσχα. Το πρόβλημα της πυρκαγιάς στις εκτάσεις τύρφης είναι ιδιαιτέρως ακανθώδες, καθώς « αυτές οι φωτιές συνεχίζουν υπογείως και δεν θα σβήσουν πριν από τις χειμωνιάτικες βροχές και την έλευση του χιονιού. Η περιοχή πρέπει να πλημμυρίσει εντελώς για να υπάρξει αποτέλεσμα» εξηγεί ο ειδικός σε ζητήματα τύρφης και παλαιοοικολογίας γερμανός καθηγητής Χανς Γιούστεν.
Εν τω μεταξύ τη μείωση της επιφά νειας των καιγόμενων δασών εντός του τελευταίου 24ώρου από 1.740 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 927 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών Σεργκέι Σοΐγκου τονίζοντας όμως ότι η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς παραμένει κρίσιμη. Η ξηρασία που πλήττει τη Ρωσία, η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, και ο συνεχιζόμενος καύσωνας, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στα χρονικά, σε συνδυασμό με τον συνεχή ανεφοδιασμό των κατασβεστικών αεροσκαφών έχουν κατεβάσει σημαντικά τη στάθμη αρκετών ποταμών της Κεντρικής Ρωσίας με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να μην είναι πλέον πλωτοί και να δυσχεραίνεται το έργο της κατάσβεσης.

Στις 600 υπάρχουσες εστίες φωτιάς προστέθηκε και μια νέα γύρω από το πυρηνικό κέντρο του Σαρόβ, 500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, ο διευθυντής του οποίου Βαλεντίν Κοτσιούκοφ ζήτησε αμέσως βοήθεια για να αποφευχθεί ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι οι φωτιές δασών της περιοχής του Μπριάνσκ που είχαν μολυνθεί με ραδιενέργεια κατά το ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου Τσερνόμπιλ το 1986 θα μπορούσαν να προκαλέσουν διασπορά ραδιενεργών ισοτόπων μέσω των τοξικών αερίων.

Παρ΄ όλα αυτά οι μετρήσεις του Κέντρου Ελέγχου Ραδιενέργειας της Μόσχας δεν έδειξαν αλλαγή στα ήδη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας απομάκρυναν το τοξικό νέφος προσωρινά- σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ως μεθαύριο.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 12/8/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου