Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

Πότε θα ξεκινήσει η ανακύκλωση μπάζων και υλικών εκσκαφών; Συγκεκριμένη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, καθώς εξαρτάται από την ετοιμότητα που θα επιδείξει ο κλάδος των κατασκευών. Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και επτά χρόνια, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το σχετικό πλαίσιο χωρίς όμως να θεσπιστεί, οι εταιρείες του κλάδου των μηχανημάτων έργων επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά, ιδρύοντας εταιρείες ανακύκλωσης. Ετσι είχαμε φθάσει στο σημερινό παράδοξο, να υπάρχουν οι εταιρείες που επιθυμούν διακαώς να αναλάβουν την ανακύκλωση και να μην υπάρχει... το νομικό πλαίσιο!

Περιμένουν...

Υπολογίζεται ότι περίπου 15 τέτοιες εταιρείες έχουν ιδρυθεί από ετών και περιμένουν την ψήφιση της απόφασης για να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης στον ΕΟΕΔΣΑΠ.

Το επόμενο βήμα, αφού εγκριθούν τα συστήματα, θα είναι να δημιουργήσουν τις πρώτες εγκαταστάσεις (εργοστάσια) ανακύκλωσης/αξιοποίησης. Στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αποστείλει με τη σειρά του στις οικείες πολεοδομίες εγκυκλίους, που θα αναφέρει όλη τη νέα διαδικασία και τα έγγραφα που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε φάκελο οικοδομικής άδειας και η διαδικασία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακούγεται μακρά, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσει ιδιαίτερα να τεθεί σε εφαρμογή.

Θέσεις εργασίας

Από ετών ένας ολόκληρος κλάδος αναμένει να επεκτείνει το αντικείμενό του, μια κίνηση που θα δημιουργήσει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε μια κρίσιμη περίοδο για όλο τον κλάδο των κατασκευών. Οσον αφορά τις επιπτώσεις της στην οικοδομική/κατασκευαστική δραστηριότητα, οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν θα είναι απαραίτητα μεγάλες. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν ο κατασκευαστής θα πρέπει να πληρώνει τις εταιρείες ανακύκλωσης μπάζων για να αναλάβουν τα υλικά του ή απλά θα συμβάλλεται με μία από αυτές (και αυτές με τη σειρά τους θα βγάζουν το κέρδος τους από τη μεταπώληση/επαναχρησιμοποίηση όσων υλικών μπορούν να αξιοποιηθούν).

Σε κάθε περίπτωση ο κατασκευαστής ούτως ή άλλως πρέπει και σήμερα να διαθέσει χρήματα για την απομάκρυνση μπάζων και λοιπών άχρηστων υλικών. Πάντως, η σταδιακή δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος οικοδομικών υλικών προς επαναχρησιμοποίηση από τα εργοστάσια ανακύκλωσης είναι βέβαιο ότι θα ρίξει τις τιμές των οικοδομικών υλικών και θα έχει τελικά ευεργετική επίδραση στην οικοδομή.

Τελικά, αυτό που μένει να φανεί είναι πώς θα αντιδράσουν οι μεγαλοκατασκευαστές (ιδιωτικών και δημοσίων έργων).Το πιθανότερο βέβαια είναι να σπεύσουν και αυτοί με τη σειρά τους να δημιουργήσουν τις δικές τους εταιρείες, όπως άλλωστε έσπευδαν τόσα χρόνια να ενοικιάζουν εγκαταλελειμμένα λατομεία και να τα χρησιμοποιούν για την απόθεση αποκλειστικά των δικών τους μπάζων και χωματουργικών υλικών.

Πηγή kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου