Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες εργάζονται πάνω στη βελτίωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η Ευρώπη, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης επενδύει διαρκώς μεγαλύτερα ποσά στην ανάπτυξη και εφαρμογή τους. Σκοπός των ερευνητών είναι αφενός να βελτιώσουν την απόδοση των συστημάτων αυτών, δηλαδή να παράγουν περισσότερη ενέργεια και αφετέρου να μειωθεί το κόστος τους ανά κιλοβατώρα εγκατεστημένης ισχύος. Το εύρος των ΑΠΕ είναι τέτοιο που πραγματικά καλύπτει σχεδόν κάθε πτυχή της σύγχρονης επιστήμης, από τη φυσική και τη χημεία, μέχρι τη γεωλογία και τη μετεωρολογία. Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να εξετάσουμε ορισμένα παραδείγματα καινοτόμων εφευρέσεων, οι οποίες υπόσχονται την ποιοτική αναβάθμιση των ΑΠΕ στο κοντινό μέλλον.
Στη Σκοτία πρόκειται να εγκατασταθεί η μεγαλύτερη γεννήτρια παραγωγής παλιρροϊκής ενέργειας, με ισχύ 1MW. Το όνομα αυτής είναι Atlantis Resources AK1000 και θα λειτουργήσει στο ευρωπαϊκό κέντρο υδάτινης ενέργειας στο Όρκνεϊ. Η μορφή της είναι σχετικά απλή και χρησιμοποιεί τη ροή της παλίρροιας για να τροφοδοτήσει 1.000 νοικοκυριά με ενέργεια. Ζυγίζει 130 τόνους και έχει ύψος 25 μέτρων, ενώ η διάμετρός της είναι 20 μέτρα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές δεν επηρεάζει το θαλάσσιο περιβάλλον και περιστρέφεται με ρυθμό 6-8 περιστροφών ανά λεπτό.
Στην Ιαπωνία, το Πανεπιστήμιο Κιούσου ανέπτυξε ένα νέο σύστημα υπεράκτιας ανεμογεννήτριας, το οποίο μπορεί να τριπλασιάσει την ενέργεια που παράγεται. Η νέα ανεμογεννήτρια που ονομάζεται Wind Lens (Αιολικός Φακός) παρουσιάστηκε στην έκθεση ΑΠΕ της Γιοκοχάμα και αντικαθιστά το παραδοσιακό σχήμα με τις τρεις λεπίδες με ένα κυκλικό πλαίσιο γύρω από τη γεννήτρια.
Εφαρμόζεται η ίδια αρχή με τον μεγεθυντικό φακό που συγκεντρώνει τις ακτίνες του ηλίου. Στην περίπτωση αυτή, το κυκλικό πλαίσιο υποδέχεται τον άνεμο και τον διοχετεύει πλευρικά στην λεπίδα, οπότε αυτή δέχεται πλέον και μια επιπλέον δύναμη για την κίνησή της. Η διάμετρος της ανεμογεννήτριας φτάνει τα 112 μέτρα.
Στις ΗΠΑ, μικρή εταιρεία ανέπτυξε ένα ειδικό αυτοκόλλητο το οποίο τοποθετείται στα φωτοβολταϊκά και αυξάνει την απόδοσή τους έως και 10%. Το όνομά του είναι Fusion και πρόκειται για ένα πολυμερές διαφανές υλικό που αποτελείται από μικροδομές οι οποίες καμπυλώνουν το εισερχόμενο φως και έτσι επιτρέπουν στις ηλιακές κυψέλες να απορροφούν περισσότερο από αυτό.
Το νέο προϊόν είναι φθηνό και συνεπώς είναι σε θέση να μειώσει το κόστος της παραγόμενης ενέργειας ανά watt. Είναι ικανό να κάνει το φως να «ταξιδεύει» κατά μήκος της ηλιακής κυψέλης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες απορρόφησής του. Οι δοκιμές που έγιναν δείχνουν ότι η απόδοση αυξάνεται από 4% έως 12,5%, ενώ το Fusion μπορεί να τοποθετηθεί και σε ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Επίσης στα φωτοβολταϊκά, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ανέπτυξε μια νέα μέθοδο κατασκευής ηλιακών κυψελών, η οποία μπορεί να αυξήσει την απόδοση σχεδόν στο τριπλάσιο. Ονομάζεται ενισχυμένη φωτονική θερμιονική εκπομπή (PETE) και πρόκειται για την κάλυψη των ημιαγωγών με ένα στρώμα από το μέταλλο κέσιο. Η εφαρμογή της επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας όχι μόνο από το φως, αλλά και από τη θερμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου