Η συζήτηση αυτή γίνεται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Σουηδία, όπου οι κυβερνήσεις αναζητούν καθαρότερους τρόπους παραγωγής ενέργειας και προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι περισσότερες χώρες αποφασίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Οι Γερμανοί όμως δεν είναι τόσο σίγουροι.
Οι επικριτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας τα επόμενα χρόνια θα αποσπάσει την προσοχή των υπευθύνων από την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, πάλι, επισημαίνουν ότι το αξιόπιστο και σχετικά φτηνό αυτό κομμάτι του ενεργειακού μίγματος δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί αν η χώρα θέλει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις ανάγκες της. Σήμερα, η πυρηνική ενέργεια παρέχει το 11% του ηλεκτρισμού της Γερμανίας.
Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Stern έδειξε ότι το 46% των Γερμανών θέλει την επέκταση της ζωής των υπαρχόντων αντιδραστήρων, ενώ άλλο ένα 46% θέλει την κατάργησή τους.
Φυσικός και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, η Μέρκελ χαρακτηρίστηκε το 2007 «Μις Κόσμος» από τα ταμπλόιντ επειδή έπεισε τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους να συμφωνήσει στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης που πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα, όμως, δεν μπόρεσε να πείσει τον πρόεδρο Ομπάμα, και πολύ περισσότερο την Ινδία και την Κίνα, να ευθυγραμμιστούν με τη φιλόδοξη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό των εκπομπών.
Τώρα υπάρχουν αυτοί που ζητούν από τη Μέρκελ να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για τη χώρα της κι εκείνοι που ανησυχούν ότι μια τέτοια περιβαλλοντική πολιτική θα πλήξει την οικονομική ανάκαμψη που έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία.
«Η Μέρκελ θέλει να αποδείξει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου», τονίζει η Κλάουντια Κέμφερτ, ειδικός για την ενέργεια στο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών DIW του Βερολίνου. «Σε όποιον τομέα κι αν κοιτάξει, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με πανίσχυρα λόμπι».
Το 2002, η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων είχε ψηφίσει ένα νόμο που όριζε ότι όλοι οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας της χώρας θα κλείσουν μέχρι το 2022. Στην πρώτη θητεία της, όταν μοιραζόταν την εξουσία με τους Σοσιαλδημοκράτες, η Μέρκελ δεν τόλμησε να αμφισβητήσει αυτόν το νόμο. Με τους Ελεύθερους Δημοκράτες όμως, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση από τον περασμένο Οκτώβριο, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο ηγέτης τους Γκουίντο Βεστερβέλε, που είναι και υπουργός Εξωτερικών, έχει δηλώσει ότι θέλει την παράταση της ζωής των εργοστασίων έως ότου η ανανεώσιμη ενέργεια αποδείξει ότι έχει μέλλον. Ο Βεστερβέλε υποστηρίζει και τη βιομηχανία άνθρακα, με τον όρο η παραγωγή να είναι καθαρή, σύγχρονη και αποτελεσματική.
Την ίδια άποψη έχει και ο υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε, μέλος κι αυτός των Ελευθέρων Δημοκρατών.
Η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες της δεν έχουν καταλήξει σε μια σαφή θέση, σε γενικές γραμμές όμως διάκεινται ευνοϊκά προς την παράταση της ζωής των πυρηνικών εργοστασίων. Οι Χριστιανοκοινωνιστές στη Βαυαρία είναι κατηγορηματικοί: τα εργοστάσια πρέπει να παραμείνουν εν ζωή. Ο υπουργός Περιβάλλοντος όμως Νόρμπερτ Ρέτγκεν, που είναι χριστιανοδημοκράτης, έχει εξοργίσει πολλούς συναδέλφους του αμφισβητώντας την ανάγκη να παραταθεί η ζωή των εργοστασίων.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ρέτγκεν, που ήταν παρών στη σύνοδο της Κοπεγχάγης μαζί με τη Μέρκελ, είναι πολύ πιο κατηγορηματικός από εκείνη στην ανάγκη ριζικής μείωσης των εκπομπών. Η πρότασή του είναι να δεσμευτεί μονομερώς η ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η σημερινή δέσμευση που έχει συμφωνηθεί είναι η μείωση να φτάσει το 20%.
Αλλά η Μέρκελ δεν είναι πια σίγουρη ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνη της σε αυτό το θέμα, ύστερα από την ήττα της στην Κοπεγχάγη. Και η προοπτική της τροποποίησης της κυβερνητικής θέσης για την πυρηνική ενέργεια ενθουσιάζει τις εταιρείες.
(από Αθήνα984)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου