Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΣ ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΥΡΤΗΣ Η ΒΡ έτοιμη να βάλει... «βόμβα» στη Μεσόγειο

Το δυστύχημα στο Μεξικό στοιχειώνει τα τωρινά σχέδια Το δυστύχημα στο Μεξικό στοιχειώνει τα τωρινά σχέδια Η ανησυχία των μεσογειακών χωρών είναι έκδηλη, καθώς η πολυεθνική αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο εργασίες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη. Συνολικά η εταιρεία αναμένεται να ανοίξει στον βυθό, 1.700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ώς και 5 πηγάδια, γεγονός που έχει προκαλέσει έκδηλη ανησυχία στην Ιταλία και τη Μάλτα. Στις αρχές του μήνα η Ιταλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Στεφανία Πρεστιτζιακόμο ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου οι 21 χώρες της Μεσογείου να συντονίσουν τη δράση τους και χθες η Ελληνίδα ομόλογός της, Τίνα Μπιρμπίλη, χαρακτήρισε αναγκαιότητα να επιβληθούν -σε πρώτη φάση- περιορισμοί στην άντληση πετρελαίου από υποθαλάσσια κοιτάσματα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη.

Η χώρα μας έχει λόγο να ανησυχεί, καθώς μια διαρροή παρόμοια με εκείνη που προκλήθηκε από την έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού στις 20 Απριλίου μπορεί να μας επηρεάσει άμεσα. Η περιοχή στην οποία αναμένεται να ξεκινήσει δραστηριότητα η ΒΡ βρίσκεται μόλις 640 χλμ. από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης. Σημειώνεται ότι η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού επηρέασε μια ευρεία περιοχή συνολικής έκτασης 180.000 τετρ. χλμ., προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο οικοσύστημα αλλά και στην οικονομική παράκτια δραστηριότητα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Λιβύη είναι μαζί με την Κροατία οι μόνες χώρες της Μεσογείου που δεν έχουν διαμορφώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας περιβαλλοντικής κρίσης ανάλογης με αυτήν που προκλήθηκε στον Κόλπο. Η κυβέρνηση της Τρίπολης και η ΒΡ επιχειρούν να καθησυχάσουν τους ανησυχούντες λέγοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας η Λιβύη κατέθεσε στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Μάλτα και έχει στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων στη Μεσόγειο στοιχεία που αποδεικνύουν πως διαθέτει τον εξοπλισμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση μιας διαρροής μεσαίου μεγέθους. Τουλάχιστον αυτό διεμήνυσε η ίδια η Λιβύη.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. διαπιστώνει πως τα χέρια της είναι δεμένα. Οι προσπάθειες για την επιβολή μορατόριουμ φαίνεται να πέφτουν στο κενό, με τον αρμόδιο για θέματα Ενέργειας επίτροπο να παραδέχεται πως οι Βρυξέλλες έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης. Η Κομισιόν ζητεί την εφαρμογή ευρωπαϊκού επιπέδου προδιαγραφών στις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης στα νερά της Μεσογείου, αλλά αυτό που εισπράττει από την ΒΡ είναι μια μάλλον περιπαικτική αντιμετώπιση. «Υπάρχουν προτάσεις για την επιβολή μορατόριουμ», παραδέχθηκε εκπρόσωπος της ΒΡ σε δηλώσεις του στους «Financial Times». «Ποια είναι όμως η Αρχή [που είναι αρμόδια για] τη Μεσόγειο;», πρόσθεσε.

Παράλληλα με όλα αυτά παίζεται και ένα παιχνίδι εξουσίας σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο.Ηδη η Ιταλία έχει διά των δηλώσεων αξιωματούχων της επιχειρήσει να ηγηθεί μιας παμμεσογειακής προσπάθειας συντονισμού, επεκτείνοντας κατά κάποιον τρόπο την επιρροή της Ε.Ε. στην περιοχή, ενώ η Μάλτα ετοιμάζεται για τις δικές της γεωτρήσεις για τις οποίες δεν γίνεται ο ίδιος θόρυβος. Η κυβέρνηση της χώρας (που είναι μέλος της Ε.Ε.) έχει υπογράψει συμφωνία από τα τέλη του 2007 με την καναδική Heritage Oil για γεωτρήσεις στα ανοιχτά των ακτών της και σε βάθος τουλάχιστον 1.200 μέτρων.

Πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου