Οι χαμένες ευκαιρίες πολλές, από το 1990 ακόμη, ενώ η ίδρυση του πολυαναμενόμενου φορέα διαχείρισης καρκινοβατεί.
«Δυστυχώς, η λίμνη της Καστοριάς, όπως τη θυμόμασταν κάποτε, ζει πια μόνο στα όνειρα και στις αναμνήσεις μας. Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, δεν μπορεί να την πλησιάσει κανείς. Η αποτροπιαστική εικόνα του πράσινου αφρώδους υγρού κάνει τα βλέμματα ν' αποτραβιούνται και η μυρωδιά που αναδίδεται κάνει τις μύτες να κλείνουν. Κι όμως, από το 1990 έχουν εκπονηθεί περισσότερες από 35 μελέτες για τη διάσωση της λίμνης, που παραμένουν στα συρτάρια των αρμοδίων. Το 1994 δόθηκαν από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές, που κατέληξαν σε άλλα έργα», αναφέρει στην «Ε» ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Καστοριανή Εστία», Δημήτρης Ιατρίδης.
Πριν από μερικά χρόνια, η λίμνη της Καστοριάς αποτελούσε την πιο ευχάριστη καθημερινότητα για τους κατοίκους της πόλης. Ηταν το πρωινό τζόκινγκ για τους αθλούμενους, ο απογευματινός περίπατος για τα ζευγαράκια, ο μεσημεριανός καφές για τις παρέες και το ήρεμο αναγνωστήριο για τους φοιτητές. Σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει προκαλεί μόνο θλίψη και αγανάκτηση. Οι πολίτες μιλούν για εγκατάλειψη από τους αρμοδίους.
«Δεν ξέρετε πόσες φορές έχω ακούσει από τους συμπολίτες μου να λένε: "Δήμαρχε, γιατί δεν κάνεις κάτι;". Δυστυχώς, ο δήμαρχος μιας επαρχιακής πόλης έχει πλέον καταστεί ανίσχυρος, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς κονδύλια, χωρίς τη δυνατότητα αμέσης παρέμβασης στα υπουργεία και την κεντρική εξουσία. Κάπου εκεί έχει χαθεί το παιχνίδι και για τη λίμνη της Καστοριάς», λέει ο δήμαρχος Γιάννης Τσαμήσης και συμπληρώνει:
«Εχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας στη σύσταση του φορέα διαχείρισης για τη λίμνη. Είναι γεγονός πως αυτή η υπόθεση έχει καθυστερήσει πολύ. Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε φτάσει λίγο πριν από την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, αλλά η κυβέρνηση άλλαξε, και στο πλαίσιο των αλλαγών για την πράσινη ανάπτυξη, το υπουργείο Περιβάλλοντος μας έστειλε πίσω το φάκελο για να εγκριθούν οι αλλαγές από το δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο. Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία πριν από δύο μήνες, περίπου, και περιμένουμε τώρα εκ νέου να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα».
Καθυστέρηση στην καθυστέρηση -χρόνια τώρα- κανείς δεν εγγυάται ότι ο πολυσυζητημένος φορέας διαχείρισης της λίμνης θα συσταθεί αυτή τη φορά. Αλλά και να γίνει, κανείς δεν εγγυάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, εφόσον δεν υπάρξει χρηματοδότηση.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη λίμνη μας. Ομως υπάρχει σοβαρό κενό αρμοδιοτήτων. Ο εισαγγελέας ακόμη ψάχνει να βρει ευθύνες για τις πλημμύρες που είχαμε φέτος. Η διάσωση της λίμνης είναι θέμα των επιστημόνων, αλλά και οργάνωσης. Εχουμε συνάψει σύμβαση με το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών) που θα ξεκινήσει την κατάρτιση ενός μάστερ πλαν από τον Σεπτέμβριο. Ολες τις μελέτες που είχαμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, τις έχουμε συμπεριλάβει στο φάκελο. Σκοπεύουμε να το υποβάλουμε για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να εγκριθούν κάποια έργα για τη διάσωση της λίμνης», εξηγεί ο νομάρχης Κωνσταντίνος Λιάντσης.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που έγινε από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η λίμνη της Καστοριάς παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση που αντανακλάται στην αύξηση της βιοποικιλότητας και τη μείωση των τοξικών ειδών κυανοβακτηρίων.Ομως παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ο τοξικός μικρο-οργανισμός Microcystis aeruginosa. Οι αναλύσεις (μέτρηση υψηλής βιομάζας, υψηλής συγκέντρωσης τοξίνης και προσδιορισμός του γονιδίου, υπεύθυνου για την παραγωγή της τοξίνης) δείχνουν ότι η χρήση του νερού της λίμνης εγκυμονεί κινδύνους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πηγή enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου