Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Βραβείο πρωτοπορίας σε... οικολογική φυλακή

Το ετήσιο βραβείο για την πρωτοπορία σε ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό του Αμερικανικού Συμβουλίου Πράσινων Κτιρίων, που θεωρείται η μεγαλύτερη τιμή του συγκεκριμένου επιχειρηματικού τομέα στη Βόρεια Αμερική, έλαβε φέτος μια... φυλακή!

Η νέα επέκταση της πτέρυγας μέσης ασφάλειας του Σωφρονιστικού Κέντρου Κογιότ Ριτζ στο Κονέλ της επαρχίας Φράνκλιν είναι η πρώτη οικολογική φυλακή του κόσμου κι όσο κι αν αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι οι έγκλειστοι παραμένουν έγκλειστοι, οι αρμόδιοι της φυλακής τονίζουν πως οι συνθήκες κράτησης έχουν βελτιωθεί και το λειτουργικό κόστος της φυλακής έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία ήταν και το κριτήριο για την απονομή του βραβείου από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων, από τον Οκτώβριο του 2008 οπότε και ολοκληρώθηκε το χτίσιμο της νέας πτέρυγας, κάθε χρόνο η οικολογική φυλακή χρησιμοποιεί 20 εκατομμύρια λίτρα νερού λιγότερα από μια συμβατική φυλακή, ποσότητα νερού που μεταφράζεται σε μείωση του κόστους λειτουργίας του καταστήματος σε δύο χρόνια κατά 370.000 δολάρια.

Ηλιακοί δέκτες
Οι ενεργειακές ανάγκες της φυλακής καλύπτονται από μια έκταση 1.572 τετραγωνικών μέτρων, γεμάτη με ηλιακούς δέκτες, οι οποίοι εκτός των άλλων πλημμυρίζουν τους διαδρόμους της φυλακής με φυσικό φως!

Το προαύλιο της φυλακής είναι καλυμμένο με χαλίκια, ενώ υπάρχουν συνολικά 100 κελιά απομόνωσης και 256 κελιά κανονικής στέγασης των τροφίμων με μεγάλα και λεπτά σε πάχος παράθυρα που κρατούν το κελί δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα.

Οι θερμαντήρες νερού και τα συστήματα εξαερισμού λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας στο μισό, ενώ η χρήση μη οργανικών υλικών για την κατασκευή του κτιρίου κάνει το εσωτερικό πολύ πιο ανεκτό από τις συμβατικές φυλακές.

Πηγή ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου