Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

GDF Suez: Ευκαιρία για Επενδύσεις και στην Ελλάδα Αποτελεί η Συγχώνευση με την International Power

Η συγχώνευση της GDF Suez με την International Power που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα οδηγεί στη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στην παραγωγή ενέργειας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 66 GW. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί και θα συνεχίσει προς το παρόν να ονομάζεται International Power, θα απορροφήσει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της International Power και την παραγωγή της GDF Suez εκτός Ευρώπης η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται μέσω της GDF Suez Energy International, ενώ ανάμεσα στα ανταλλάγματα, ο γαλλικός όμιλος κατέβαλε και το ποσό των 90 p ανά μετοχή για τον έλεγχο μεριδίου 70%. Η δημιουργία της νέας εταιρείας έχει πιθανό ενδιαφέρον και για τα ελληνικά δρώμενα, καθώς η GDF Suez διαθέτει παρουσία στην χώρα μας με το 50% του σταθμού παραγωγής Ήρων, την οποία και είναι σε θέση να επεκτείνει, χρησιμοποιώντας ως επενδυτικό όχημα την International Power.

Η νέα οντότητα που σχηματίστηκε είναι ισχυρότερη οικονομικά, κάτι που θα μειώσει και το κόστος δανεισμού της, όπως επισημαίνουν οι FT. Η GDF Suez παραδοσιακά δεν ειδικεύεται στις επενδύσεις σε τρίτες χώρες, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνεργασία της με την International Power της ανοίγει τον δρόμο για δραστηριοποίηση σε αναδυόμενες αγορές. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι και η ελληνική, καθώς η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για τους ξένους ομίλους.

Στόχος της GDF Suez είναι τα 100 GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα επόμενα 3-4 ετη, ώστε να φτάσει ο όμιλος έσοδα της τάξης των 84 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Προς το παρόν η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των δύο εταιρειών υπολογίζεται στα 64 GW και ήδη 22 GW βρίσκονται υπό κατασκευή. Η καθαρή άξια της νέας εταιρείας υπολογίζεται στα 18,6 δις. σύμφωνα με τους FT, ενώ τα συνολικά έσοδα ανέρχονται σε 13,6 δις. Στη νέα απελευθερωμένη ελληνική αγορά εκτιμάται πως η νέα εταιρεία θα αναπτύξει δραστηριότητα επιδιώκοντας να επεκτείνει την παραγωγή της αλλά και να ασχοληθεί και με τη λιανική.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου