Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο μειώνει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Αμαζονίου (IPAM-IP).
Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, τα δάση παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία ρεμάτων και ποταμών, που περιστρέφουν τις γεννήτριες, και αν η αποψίλωση στον Αμαζόνιο συνεχιστεί η παραγωγή ενέργειας στο Belo Monte, το τρίτο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα παγκοσμίως, θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο.
Έως σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι η κοπή των δέντρων αυξάνει την ποσότητα του νερού που εισρέει στο φράγμα, ωστόσο, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα τροπικά δάση διαδραματίζουν ουσιαστικότερο ρόλο, παράγοντας τη βροχή που γεμίζει τα ρυάκια, τα οποία τελικά δημιουργούν ρεύματα στους ποταμούς και περιστρέφουν τις γεννήτριες.
Κατά τους ερευνητές, τα δέντρα των τροπικών δασών απορροφούν καθημερινά νερό από το έδαφος, ενώ απελευθερώνουν υγρασία στην ατμόσφαιρα, η οποία καταλήγει σε βροχή και δημιουργεί ρυάκια και ρεύματα. Τα σημερινά επίπεδα αποψίλωσης στον Αμαζόνιο, αναφέρουν, έχουν μειώσει τις βροχοπτώσεις κατά 6 με 7%. Το 2050 προβλέπεται μείωση των δασικών εκτάσεων κατά 40% και κατ’ επέκταση μείωση 35 με 40% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα.
Να σημειωθεί ότι πολλά κράτη σε τροπικές περιοχές,αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας στρέφονται στα υδροηλεκτρικά έργα. Μόνο στη Βραζιλία βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού 45 υδροηλεκτρικά φράγματα !
(από το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου