Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Δύο Ενεργειακές Συμφωνίες 250 Εκατ. Ευρώ Υπέγραψαν Πολωνικές Εταιρείες με την Τουρκική Hattat Enerji

Δύο συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψε η τουρκική εταιρεία Hattat Enerji και οι πολωνικές Kopex and Famur με αντικείμενο την ανάπτυξη των τεράστιων κοιτασμάτων άνθρακα της επαρχίας Μπαρτίν της Τουρκίας, στη Μαύρη Θάλασσα. Οι συμφωνίες, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που αφορούν συμβουλευτικές υπηρεσίες, μηχανολογικές εργασίες και εξοπλισμό, υπεγράφησαν κατά διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Πολωνία.

Η συμφωνία αφορά την εξόρυξη άνθρακα και την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα στην περιοχή. «Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις θα παράγουν το 12% της ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας, ενώ θα περιορίσουν τις εισαγωγές άνθρακα κατά 25%», δήλωσε το μέλος Δ. Σ. τηςHattat HoldingIpek Hattat, επ΄ευκαιρία της υπογραφής των συμφωνιών υπό την αιγίδα του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών, Zafer Caglayan.
Η Hattat Enerji διαθέτει την άδεια εξόρυξης του άνθρακα στην Amasra, ενώ οι δύο πολωνικές εταιρείες είναι κορυφαίες στη χώρα τους στον τομέα. Το συνολικό κόστος της επένδυσης στην περιοχή αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 3,5 εκατ. δολάρια.
Η Hattat Enerji, θυγατρική της Hattat Holding, συνεργάζεται, στην ίδια περιοχή και με την κινεζική Harbin Electric International για την κατασκευή άλλου ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα. Η Amasraδιαθέτει περί τους 268 εκατ. τόνους αποδεδειγμένα αποθέματα άνθρακα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φτάνουν και τα 573 εκατ. τόνους.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου