Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ματ στη σκακιέρα της Ενέργειας

Δύο νέες αγορές στη χώρα μας και οι ενεργειακές διασυνδέσεις με άλλα κράτη, που σχεδιάζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, υπόσχονται επενδύσεις και μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ματ στη σκακιέρα της Ενέργειας
Ο λόγος για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τη δημιουργία περιφερειακού χρηματιστηρίου τιμών και κόμβου μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά και για τις διασυνδέσεις των δικτύων ρεύματος του ηπειρωτικού συστήματος με τα νησιά καθώς και με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σε 6 με 7 χρόνια
Οι τρεις μεγάλες αλλαγές δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα μας στα επόμενα έξι με επτά χρόνια αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει και σχεδιάζει όλους τους απαραίτητους κανόνες σε συνδυασμό και με το κοινοτικό πλαίσιο.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα ενεργειακά φέρνουν μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ελάφρυνση στο κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων καθώς και στην κατανάλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη η χώρα εξοικονομεί 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τόσα είναι τα χρήματα που πληρώνουν τα νοικοκυριά για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος στα νησιά. Εξάλλου, το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ώστε οι ιδιώτες προμηθευτές να αγοράζουν κι εκείνοι φθηνή ενέργεια και να πουλάνε με τη σειρά τους σε χαμηλές τιμές στους καταναλωτές.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ
1 Εξοικονόμηση 700 εκ. ετησίως
Στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος για όλους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά.
Η συντριπτική πλειονότητα των νησιών δεν είναι διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μονάδες παραγωγής που καίνε για να λειτουργήσουν πετρέλαιο. Για να συντηρηθούν αυτοί οι σταθμοί τα νοικοκυριά και οι εταιρείες πληρώνουν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών θα ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς ρεύματος.Ηδη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το υποθαλάσσιο καλώδιο της Αττικής με τις Κυκλάδες. Παράλληλα, μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο προχωρά και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την Ελλάδα μέσω της Κρήτης και της Πελοποννήσου.
Ηδη η ΡΑΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ACER) προχωρά στις αναγκαίες κινήσεις για τη διευκόλυνση των συνδέσεων.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ
2 Η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου
Σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας αποτελεί και η δημιουργία gas hub (περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου). Τουρκία και Ρουμανία κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και η ΡΑΕ καλείται να «τρέξει» ώστε η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς διασυνδέσεις του αγωγού φυσικού αερίου TAP, του νέου IGB (ελληνοβουλγαρικού) και του μελλοντικού αγωγού Ισραήλ - Κύπρου να βγει μπροστά και να αποτελέσει έναν κόμβο.
Στα σχέδια θα πρέπει να είναι και η δημιουργία μιας πλατφόρμας τιμών εμπορίου φυσικού αερίου, χρηματιστήριο ενέργειας. Οπου συνέβη αυτό, π.χ. στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης οι τιμές αερίου υποχώρησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή εδώ είναι στα 33 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν στη Δυτική Ευρώπη είναι στα 26 ευρώ. Η ΡΑΕ πρέπει να προχωρήσει στους σχεδιασμούς αφενός για το εμπόριο αερίου μέσω των αγωγών αλλά και της χρηματιστηριακής πλατφόρμας.
ΜΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ
3 Ιδιώτες στον λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική παραγωγή
Σε μεταβατικό στάδιο βρίσκεται και η εγχώρια αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Το πρώτο βήμα γίνεται το καλοκαίρι του 2014 με την πρόσβαση των ιδιωτών στη φτηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών. Οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αποκτούν πρόσβαση στη φτηνή ενέργεια, που ήταν μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Γίνονται δημοπρασίες ισχύος και ύστερα οι ιδιώτες πουλάνε στους καταναλωτές ανοίγοντας τον ανταγωνισμό με προφανή τα οφέλη στις τιμές ρεύματος. Η ΡΑΕ έχει κάνει τους απαραίτητους σχεδιασμούς. Το 2014 επίσης, θα πρέπει η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δηλαδή να γίνονται αγοραπωλησίες ρεύματος τόσο με τον σημερινό τρόπο, χωρίς διμερή συμβόλαια, όσο και με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό κυρίως με συμβάσεις ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές.
Πηγή ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου