Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Σημαντική Μείωση στην Τιμή του Φυσικού Αερίου Υπόσχεται στην Ελλάδα η Gazprom

Διατεθειμένη να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ελλάδα εμφανίζεται η Gazprom. Όπως προκύπτει από τις επίσημες επαφές που είχε στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom βαίνουν προς ολοκλήρωση. Μάλιστα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο energia.gr ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου που αγοράζει η χώρα μας από το ρωσικό κολοσσό.

Όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ-Gazprom έχουν ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου, πολύ πριν την εκδήλωση προσφοράς της ρώσικης εταιρίας για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Στα μέσα, μάλιστα, του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε μεταβεί στη Μόσχα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, προσδιορίζοντας, έτσι, το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για ευόδωση των συνομιλιών. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia.gr, διεκδικεί έκπτωση 30%, δηλαδή, επί της ουσίας, ζητά τιμές Δυτικής Ευρώπης. Αντίθετα, η Gazprom επιμένει σε έκπτωση 15%, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει συμφωνία στο 20%. Εφόσον καταλήξουν οι συζητήσεις επ’ ωφελεία των δύο πλευρών, η έκπτωση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2013.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ, αλλά και άλλων εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στα ενεργειακά projects.
Το ενδιαφέρον, όμως, από την επίσκεψη Λαβρόφ είναι ότι έχει αναζωπυρωθεί, όπως προέκυψε, το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ένα έργο που είχε παραπεμφθεί στις καλένδες. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να «ζωντανέψει» το project αυτό και υπό ποιες προϋποθέσεις δεν έγιναν γνωστές.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προς λύση βαίνει και το πρόβλημα με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Συκιάς και Πευκόφυτου. Να θυμίσουμε ότι η Προμηθέας Gas, συν-εταίρος στο κονσόρτσιουμ ATP (με την Alstom Power και την Vo Technopromexport) είχε υπογράψει σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για την σχεδίαση, προμήθεια και εγκατάσταση των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών, που αποτελούν το ενεργειακό σκέλος των έργων εκτροπής του Αχελώου και η οποία σύμβαση κυρώθηκε από τη Βουλή το 1996. Έκτοτε, το έργο της εκτροπής του Αχελώου είχε μπλοκαρισθεί λόγω πληθώρας ενστάσεων, που βρίσκονται πλέον στη δικαιοδοσία του ΣτΕ και το οποίο αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα κρίνει οριστικά τη νομιμότητα του έργου αυτού, αφού ληφθούν υπόψη και οι απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε 14 προδικαστικά ερωτήματα, που απέστειλε σχετικά με την ερμηνεία των σχετικών ευρωπαϊκών Οδηγιών (για τα ύδατα, την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τους οικοτόπους, την προστασία των πτηνών, κλπ).
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου