Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Για την Επέκταση του South Stream προς ΠΓΔΜ, Βοσνία και Κόσοβο Συζήτησαν ο Πρωθυπουργός της Σερβίας και ο Επικεφαλής της Gazprom

Για την προοπτική σύνδεσης ενός σκέλους του αγωγού South Stream με την ΠΓΔΜ, ενός με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ενός με το Κόσοβο, ώστε να εξασφαλιστεί σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στη συνάντησή τους στο Βελιγράδι. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση άμεση έναρξη, στις 24 Νοεμβρίου, των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στο τμήμα του που θα διέρχεται από τη Σερβία.

«Η ολοκλήρωση του έργου του South Stream είναι μείζονος σημασίας για τη σερβική οικονομία, καθώς θα την προάγει σε μία σημαντική οικονομική μορφή στα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη" δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αξιωματούχους της Gazprom.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, η ρωσική πλευρά πρότεινε την υπογραφή τριών συμφωνιών με την έναρξη των εργασιών: μία για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας, μία για χρηματοδότηση του έργου και μία ειδική συμφωνία με τη σερβική κυβέρνηση.

Το κόστος κατασκευής του σερβικού τμήματος του αγωγού South Stream ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ένα σημαντικό μέρος του έργου θα αναλάβουν σερβικές εταιρείες.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου