Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Αντίστροφη Ροή Φυσικού Αερίου από Σλοβακία σε Ουκρανία- Οργισμένη η Μόσχα

Στα πρόθυρα συμφωνίας που θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Σλοβακίας στην Ουκρανία είναι οι διαχειριστές των αγωγών σε Κίεβο και Μπρατισλάβα, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν χθες (19 Νοεμβρίου) Κομισιόν και Ουκρανία.
Η συμφωνία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας. Η τελευταία βρίσκεται στο μέσο ενός έντονου γεωπολιτικού μπράντεφερ μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.
Ερωτηθείς εάν αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία, ο Ουκρανός υπουργός ενέργειας Eduard Stavytsky είπε στο Reuters: «Ναι, καμία αμφιβολία».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Marlene Holzner τόνισε: «Θεωρούμε πως βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία… το περιεχόμενό της έχει συμφωνηθεί, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από τη Δύση στην Ανατολή μέσω της Σλοβακίας στην Ουκρανία. Το μόνο που μένει είναι η υπογραφή, η οποία και αναμένεται τις ερχόμενες ημέρες».
Η εν λόγω συμφωνία θα αποτελέσει το αποκορύφωμα των προσπαθειών εδώ και πάνω από ένα χρόνο του Επιτρόπου ενέργειας, Günther Oettinger.
Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με αντίστροφη ροή, μέσω των υφιστάμενων και μη χρησιμοποιημένων αγωγών, και ενός νέου τμήματος αγωγού που θα κατασκευαστεί του χρόνου.
Η ΕΕ έχει ζωτικό συμφέρον να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία, της οποίας οι διαμάχες με τη ρωσική Gazprom αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου έχουν στρεβλώσει την παροχή φυσικού αερίου τόσο στη χώρα όσο και στην ΕΕ. Ακόμη, εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια της ΕΕ, είναι πολύ πιθανό να υπογράψει και τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου καθώς και άλλου είδους συνεργασίες με την ΕΕ στη σύνοδο στο Βίλνιους στις 29 Νοεμβρίου.
Ρωσικές αντιρρήσεις
Ωστόσο η Ρωσία είναι σαφής ότι θέλει η Ουκρανία να ενταχθεί στην Τελωνειακή της Ένωσης όπου ήδη συμμετέχουν το Καζακστάν και η Λευκορωσία, φοβούμενη ότι εάν το Κίεβο υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ θα σημάνει και την απώλεια ανταγωνιστικότητας των ρωσικών προϊόντων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της «φλερτάρει» την Ουκρανία με την ιδέα ότι θα μπορούσε να γίνει ένα κομβικό σημείο φυσικού αερίου, και όχι μόνο ένα κράτος διέλευσης που εξαρτάται από έναν κυρίαρχο προμηθευτή: τη Ρωσία.
Από πέρυσι, η τεχνολογία επέτρεψε την αντίστροφη ροή του φυσικού αερίου και ως εκ τούτου η Ουκρανία κατάφερε να επανεισάγει μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου από κράτη της ΕΕ, κυρίως από την Ουγγαρία και από τη Γερμανία μέσω της Πολωνίας.
Η Gazprom είναι λογικό να μην την χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει κάτι διότι το επιτρέπει το Ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η αντίστροφη ροή μέσω της Σλοβακίας είναι πιο ευνοϊκή για την Ουκρανία διότι η ένταση θα είναι μεγαλύτερη.
Αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι είναι και πολιτικά ευαίσθητο το ζήτημα στη Σλοβακία, καθώς η τελευταία δεν θέλει να ενοχλήσει τη Ρωσία, που αποτελεί τον κύριο πάροχο φυσικού αερίου και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί στρέβλωση ή διακοπή της παροχής.
Πηγή EurActiv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου