Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Επιταχύνονται οι Διαδικασίες Έναρξης Κατασκευής του South Stream στην Σερβία

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Ivica Dačić, συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με τα μέλη της αντιπροσωπείας της ρωσικής εταιρείας «Gasprom», της οποίας ηγείται ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της εταιρείας, κ. Aleksej Miler. «Η Σερβία θα προτείνει στη ρωσική πλευρά να αρχίσουν τα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στη Σερβία στις 24 Νοεμβρίου»,- είπε ο πρωθυπουργός Dačić. O ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, η αξία του οποίου ανέρχεται σε σχεδόν δύο δις ευρώ, μόνο όσον αφορά τα έργα κατασκευής.


Ο κ. . Aleksej Miler συναντήθηκε χθες και με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, κ. Tomislav Nikolić, στην συνάντηση , παρευρέθηκε και ο γενικός διευθυντής της «Πετρελαϊκής Βιομηχανίας Σερβίας NIS», κ. Kiril Kravčenko.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, δήλωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την οικονομία της Σερβίας, επειδή αυτός ο αγωγός θα αναδείξει τη Σερβία σε σπουδαίο οικονομικό παράγοντα όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Miler δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στην Ευρώπη και, επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες προς τη σερβική πλευρά για τη στράτευσή της με σκοπό να λυθούν όλα τα ζητήματα σχετικά με την έναρξη των έργων κατασκευής του αγωγού στο έδαφος της Σερβίας.

Οι κκ Miler και Nikolić είχαν συνομιλίες και για άλλα προγράμματα, τα οποία προτίθεται να υλοποιήσει η «Πετρελαϊκή Βιομηχανία Σερβίας NIS» στην Σερβία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά το αίτημα της ρωσικής πλευράς, να υπογραφούν και τρία ακόμα επίσημα κείμενα: η συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας, η συμφωνία χρηματοδότησης του σερβικού μέρους των έργων κατασκευής και ειδική συμφωνία με την Κυβέρνηση της Σερβίας, η κυβέρνηση της Σερβίας δια του αντιπροέδρου της κ. Aleksandar Vučić, προχώρησε σε υπογραφή της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όσον αφορά το σκέλος του οποίου θα περνάει από το έδαφος της Σερβίας, καθώς και την συμφωνία ανάμεσα στη σερβική εταιρεία «Srbijagas» και τη ρωσική εταιρεία «Gasprom» για την μεταφορά του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, οι κκ. Vučić και Miler είχαν συνομιλίες για την κατασκευή μερικών πρόσθετων σκελών αυτού του αγωγού, προς τα Σκόπια και προς τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας.

(Balkans.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου