Συνεργατικές μορφές ανάπτυξης των ΑΠΕ με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών προωθεί το Δίκτυο Δάφνη στα νησιά του Αιγαίου, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και στο “ξεκλείδωμα” του ενεργειακού δυναμικού τους.
Παρουσιάζοντας χθες τις πρωτοβουλίες του δικτύου, ο συντονιστής, κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, τόνισε ότι μέσω του έργου διασύνδεσης των Κυκλάδων, η Άνδρος θα είναι σε θέση να υλοποιήσει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 50 MW, τα οποία έχουν λάβει τις σχετικές άδειες. Αυτό που ξεχωρίζει όμως, είναι ότι και ο ίδιος ο Δήμος διεκδικεί συμμετοχή σε αυτά, ώστε να λάβει ποσοστά και στη συνέχεια να τα διαθέσει σε συνεταιρισμούς.
Με τον τρόπο αυτό, τονίζει ο κ. Ευθυμιόπουλος, μπορεί να γίνει πράξη και στη χώρα μας το πρότυπο που εφαρμόζει η Δανία. Στην περίπτωση αυτή, οι επενδυτές στις ΑΠΕ δεν είναι μονάχα οι ιδιώτες και το κράτος, αλλά υπάρχει και ένας τρίτος πόλος που ακούει στο όνομα ενώσεις πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποκτά έναν πιο δημοκρατικό και ευρύ χαρακτήρα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Δανία γύρω στους 100.000 πολίτες έχουν γίνει μέχρι στιγμής μέτοχοι σε μικρά ή μεγάλα έργα ΑΠΕ, συμμετέχοντας με ποσά της τάξης των 1.000-5.000 ευρώ ή και παραπάνω και αποκομίζοντας κέρδη από την λειτουργία των μονάδων, όπως ακριβώς κάνουν και οι ιδιωτικές εταιρείες.
Το αποτέλεσμα από αυτή την πρακτική είναι ότι εξασφαλίζεται η νομιμοποίηση και αποδοχή των ΑΠΕ από την κοινή γνώμη, πράγμα που ιδιαίτερα στην περίπτωση των αιολικών έχει μεγάλη σημασία, όπως γνωρίζουμε καλά και εδώ στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ανάληψη πρωτοβουλίας από τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς μπορεί να λύσει σε ένα βαθμό και το πρόβλημα ρευστότητας, καθώς ανοίγεται μια νέα πηγή χρηματοδότησης που διαφορετικά δεν θα υπήρχε.
Όπως τόνισε ο κ. Ευθυμιόπουλος σχετικά με το θέμα, “οι άνθρωποι κάνουν την ενέργεια δική τους υπόθεση”. Δεδομένου του γεγονότος ότι το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν προβλέπει την άμεση συμμετοχή των ΟΤΑ στις επενδύσεις ΑΠΕ, οι όποιες κινήσεις αυτού του είδους στα νησιά θα πρέπει να αφορούν κοινοπρακτικά σχήματα. Οπότε, η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν αμφότερες πλευρές (πολίτες, ενεργειακοί όμιλοι) να συνεργαστούν, προκειμένου να κατασκευάσουν έργα από κοινού.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου