Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και η νεοσυσταθείσα ΕΔΕΥ καλούνται να προχωρήσουν με ταχύτητα, αλλά και σοβαρότητα, στην αξιολόγηση των δεδομένων που τους παρέχει η νορβηγική PGS από τις σεισμικές έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και την περιοχή της Κρήτης. Στόχος είναι να συνδυαστούν με τα παλαιότερα δεδομένα, ώστε να αναγνωριστούν και να διαχωριστούν μέσα στους επόμενους μήνες κατάλληλα οικόπεδα, τα οποία στη συνέχεια θα προσφερθούν στις πετρελαϊκές στα πλαίσια του β' γύρου παραχωρήσεων, ο οποίος σχεδιάζεται να διεξαχθεί μέσα στο 2014.
Όπως ανέφερε σήμερα η κα Σοφία Σταματάκη, πρόεδρος της ΕΔΕΥ, μιλώντας στο 2ο συνέδριο "Hydrocarbon Exploration and Production in the Adriatic, the Black Sea and the East Mediterranean του ΙΕΝΕ", ο διαχωρισμός των οικοπέδων και όλες οι σχετικές προπαρασκευαστικές διαδικασίες απαιτούν εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών μια βαθιά γνώση και κατανόηση του γεωλογικού παράγοντα. Πρέπει να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες και τα ρίσκα που συνοδεύουν κάθε περιοχή και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνδυαστούν τα παλαιότερα διαθέσιμα δεδομένα με τις νέες σεισμικές έρευνες της PGS, ώστε να προκύψει μια πλήρης εικόνα του υπεδάφους στο Ιόνιο και την Κρήτη.
Η προσπάθεια αυτή ονομάζεται Ionian Mega Project, προχωρά από κοινού με την PGS και βρίσκεται στα τελευταία της στάδια αυτή τη στιγμή, ώστε στις αρχές του 2014 να έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με την κα Σταματάκη, στην περίπτωση της Δ. Ελλάδας υπάρχουν μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, όπου τα βάθη είναι από μεγάλα (deep) έως πολύ μεγάλα (ultradeep) με βάση την διεθνή ορολογία. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τουριστικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της περιοχής, ενώ η κα Σταματάκη θεωρεί πως η σημερινή τεχνολογία επαρκεί για να τις καλύψει αποτελεσματικά.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕΥ τόνισε ότι η όλη περιοχή παρουσιάζει ομοιότητες ως προς την γεωμορφία του πυθμένα, με το οικόπεδο Ormen Lange στη Βόρεια Θάλασσα, όπου πραγματοποιήθηκαν παλαιότερα μεγάλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων.
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να χαρακτούν ελκυστικά οικόπεδα, το υπουργείο θα πρέπει να λάβει υπόψη τα παραπάνω γεωλογικά και μορφολογικά δεδομένα, καθώς και τα ρίσκα, τις οικονομικές απαιτήσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένονται μέσα στα προσεχή χρόνια. Τα δεδομένα αυτά θα επηρεάσουν τον αριθμό, το βάθος και την έκταση των οικοπέδων που θα προσφερθούν τελικά στις πετρελαϊκές εταιρείες.
Τέλος, η κα Σταματάκη υπογράμμισε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη και θέλει υπομονή, ενώ δεν εγκυμονεί ρίσκα μόνο για τις πετρελαϊκές, αλλά και για το ίδιο το κράτος.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου