Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Workshop IENE: Σημαντικές οι Προοπτικές για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Αδριατική, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο

Στις προοπτικές που ανοίγονται για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του στο εξειδικευμένο 2 nd SE Europe RegionalUpstream Workshop του ΙΕΝΕ για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Αδριατική, τον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης. 

Ειδικότερα, ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες του διήμερου (31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου) Workshop του ΙΕΝΕ, με θέμα “ Hydrocarbon Exploration andProduction in the Adriaticthe Black Sea and the East Mediterranean”, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο διαγωνισμός του open door βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο, ενώ αποκάλυψε ότι οι πρώιμες αναλύσεις των σεισμικών της PGSδείχνουν υποσχόμενες, από άποψη κοιτασμάτων, υποθαλάσσιες ζώνες. Επιπλέον, ο Υπουργός ΠΕΚΑ προανήγγειλε ότι ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων θα αποτελέσει «σταθμό» για τις έρευνες στην χώρα μας. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα πλεονεκτήματα του αγωγού East Med που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και θα μεταφέρει στην Ευρώπη το αέριο που θα αντληθεί από την Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο για τις ίδιες τις χώρες της περιοχής, όσο και για την Ευρώπη. 
Στη σημασία της ανάπτυξης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των χωρών της Αδριατικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. ανέδειξε στα εισαγωγικά σχόλιά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στις δύο προηγούμενες κρίσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία σχετικά με την ροή φυσικού αερίου, καθώς και το πολύ πιθανό ενδεχόμενο πολύ σύντομα η τις συνέπειες και μίας τρίτης παρόμοιας κρίσης. 
Στο γεωπολιτικό πλαίσιο που επηρεάζει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης. Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, σήμερα βλέπουμε την αποτυχία μίας στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών που ευνόησε την ανάδειξη εξτρεμιστικών ακραίων ισλαμιστικών κινημάτων και οργανώσεων ως πολιτικών «παικτών» και πρωταγωνιστών στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, με χαρακτηριστικό, σε οξύτητα, το παράδειγμα της Συρίας. Μολονότι η πολιτική αυτή, όπως τόνισε ο καθηγητής Μάζης, στόχο είχε την ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας – αλλά και της Κίνας – στην περιοχή, ήταν η πρωτοβουλία Λαβρόφ που έδωσε διέξοδο στην αμερικανική διπλωματία. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην κατάρρευση των σχεδίων της στρατηγικής Νταβούτογλου, που στήριξε κινήματα όπως οι «Αδερφοί Μουσουλμάνοι», για να δει, ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση της Συρίας, την περαιτέρω ενδυνάμωση του κουρδικού παράγοντα στις περιφερειακές εξελίξεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, δικηγόρος, Εταίρος της KG Law Firm και Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ, ανέλυσε διεξοδικά το νομικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στις διάφορες χώρες τις οποίες καλύπτει το Workshop, καθώς και τις δικαστικές και άλλες πρακτικές που εφαρμόζονται σε περίπτωση που αναφύονται διαφορές ανάμεσα στις αναδόχους εταιρείες και τα κράτη.
Αναλυτικά στην γεωλογία και τις προοπτικές παραγωγής υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική αναφέρθηκε ο Δρ. Hans Hutta (Γενικός Διευθυντής του International Center for Petroleum & Industrial Management - ICM, Βιέννη, Αυστρία), ανοίγοντας την δεύτερη συνεδρία του Workshop του ΙΕΝΕ. Ο Δρ. Hutta τόνισε ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει τεράστιες ποσότητες στο υπέδαφός της, ωστόσο, λόγω γεωλογικών ιδιομορφιών, δεν είναι αξιοποιήσιμες με βάση την παρούσα τεχνολογία. Επισήμανε, τέλος, ότι η γεωλογία της Μαύρης Θάλασσας έχει σημαντικές ομοιότητες με την αυτήν της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Peter ShinnerCountry Manager της Petroceltic για την Ιταλία, περιέγραψε σε βάθος τον τομέα των υδρογονανθράκων στη γειτονική χώρα. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε γεωλογικά στοιχεία, αλλά και σε στοιχεία που αφορούν την παραγωγή της χώρας. Επίσης, ανέλυσε τις δραστηριότητες τηςPetroceltic στα πεδία που εκμεταλλεύεται στην Ιταλία. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Petroceltic, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και τηνEdison για έρευνες και εκμετάλλευση, με την διαδικασία του open door, στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφούν σύντομα οι σχετικές συμβάσεις. Τέλος, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα γεωλογικά την χώρα μας, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι παρουσιάζει, στον τομέα αυτό, ομοιότητες με την Ιταλία.
Ο τελευταίος ομιλητής της δεύτερης συνεδρίας, κ. κ. Ilia Gjermani, ειδικός του Τομέα Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, ανέπτυξε τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών και της παραγωγής υδρογονανθράκων της χώρας, καθώς και στο θεσμικό και νομικό της πλαίσιο.
Βασικός χορηγός της εκδήλωσης είναι η ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία Energean Oil and Gas, και υποστηρικτής η ρουμανική πετρελαϊκή Grup Servicii Petroliere SA, ενώ media partners είναι οι ιστοσελίδες Energiagr και SeeNews.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου