Μεγαλεπήβολα σχέδια για την ελληνική αγορά ενέργειας, από το να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο που να φτάνει σε πρώτη φάση τα 1.000 μεγαβάτ εξαγοράζοντας μεταξύ των άλλων υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρικής της ΔΕΗ), μέχρι το να δημιουργήσουν στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο έρευνας και ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, έχουν οι Κινέζοι της Hanergy Holding Group.
Το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα μετέφερε χθες στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο κύριος μέτοχος και επικεφαλής του κινεζικού ομίλου, Λι Χατζούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θέμα που τέθηκε στη συνάντηση ήταν ακόμη και το ενδεχόμενο εισόδου της Hanergy ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της θυγατρικής της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να συζητηθούν λεπτομέρειες.
Η Hanergy Holding Group που έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά (ως Hanergy Solar Power Greece) αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό καθετοποιημένο όμιλο της Κίνας στην πράσινη ενέργεια, με ενεργητικό κοντά στα 20 δισ. δολάρια, αριθμό εργαζομένων 10.000 παγκοσμίως και επενδύσεις σε μία σειρά χωρών, από Ιαπωνία, Ινδία, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα, μέχρι Ισραήλ, Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ.
Διαχειρίζεται 6.000 μεγαβάτ υδροηλεκτρικών μόνο στην Κίνα, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ λεπτού υμενίου (thin films) δυναμικότητας 3.000 μεγαβάτ τον χρόνο, ενώ έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο ιδιωτικό υδροηλεκτρικό φράγμα στο κόσμο ισχύος 3 γιγαβάτ, που αποτελεί ένα από τα 30 μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Το μέγεθος της εταιρείας τής επιτρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ενώ διαθέτει απευθείας συμβάσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τα πρώτα της βήματα στην ελληνική αγορά αποκτώντας χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρεται να εξαγοράσει μεγάλο αριθμό αδειών φωτοβολταϊκών από εταιρείες που δεν τις έχουν υλοποιήσει ακόμη.
Διεθνώς, επιδίδεται σε εξαγορές δυτικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα πάνελ λεπτού υμενίου, έχοντας αποκτήσει τρεις από τις δέκα καλύτερες εταιρείες στον κλάδο. Πρόκειται για τη γερμανική Solibro, θυγατρική της Q - Cells, καθώς και για τις αμερικανικές MiaSole και Global Solar. Με τις κινήσεις αυτές έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής thin films φωτοβολταϊκών πάνελ στον κόσμο, εκτοπίζοντας χάρη στο πολύ χαμηλό κόστος της πλήθος ευρωπαϊκών εταιρειών, κυρίως γερμανικών.
Κατά τη συνάντηση στο Μαξίμου, συμφωνήθηκε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνει νέα συνάντηση της Hanergy, αυτή τη φορά με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εφόσον ολοκληρωθεί το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για 1.000 μεγαβάτ, θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο.
(από την εφημερίδα "τα Νέα")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου