Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Gazprom: Σταμάτησε η Παροχή Αερίου προς την Ουκρανία - Δεν Επηρεάζονται Προς το Παρόν οι Παραδόσεις προς την Ευρώπη

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι η παροχή αερίου προς την Ουκρανία διακόπηκε από την Παρασκευή, καθώς σε αδιέξοδο έφτασαν, για μία ακόμα φορά, οι διμερείς διαπραγματεύσεις για την τιμή του φυσικού αερίου. Όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κολοσσός, οι προμήθειες των ευρωπαϊκών χωρών, που περνάνε μέσα από την Ουκρανία, δε θα επηρεαστούν από την διακοπή αυτή. Πηγή της ουκρανικής βιομηχανίας φυσικού αερίου, εξάλλου, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 


Την ίδια στιγμή, πιθανό θεωρεί  το ενδεχόμενο μίας ρωσοουκρανικής κρίσης στο φυσικό αέριο, σαν αυτή του 2009, η Βουλγαρία. Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο Βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας και Οικονομικών, Dragomir Stoynev, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανησυχώ για τον δρόμο που έχουν πάρει οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και ελπίζω ότι δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του 2009».

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Υπουργό, η αφορμή για μια νέα κρίση στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία θα είναι οι υπέρογκες, άνω των 900 εκατ. δολ. οφειλές του Κιέβου προς τη Μόσχα. Ωστόσο, ως πραγματική αιτία για την νέα κρίση ο κ. Stoynev θεωρεί την εμμονή της Ουκρανίας να υπογράψει την συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Βίλνιους της Λιθουανίας κατά την σύνοδο κορυφής στις 28- 29 Νοεμβρίου. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου