Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Σε Κρίσιμη Καμπή η Διαδικασία για τις Παραχωρήσεις του Open Door

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη τόσο στο πρόσφατο συνέδριο του American Association of Petroleum Geologists (AAPG) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, όσο και στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση που ακολούθησε μετά την κατάθεση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είναι θέμα ημερών η υπογραφή των πρώτων συμβάσεων για τις παραχωρήσεις των τριών περιοχών στην Δυτική Ελλάδα βάσει των προβλεπόμενων στον διεθνή διαγωνισμό του Open Door. Το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και έχει υπάρξει συμφωνία στα διάφορα επίμαχα θέματα συμπεριλαμβανομένου και του stabilization clause, δηλ. την πρόβλεψη για αντισταθμιστικά οφέλη των εταιρειών σε περίπτωση αλλαγής εις βάρους των του φορολογικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τις διαχειρίστριες εταιρείες, δηλ. τους εν δυνάμει operators των κοιτασμάτων σε Ιωάννινα – Κατάκολο και Πατραϊκό, Energean Oil & Gas και ΕΛ.ΠΕ και τις συνεταίρους τους ξένες εταιρείες (δηλ. Petra Petroleum, Edison, Petroceltic, Grekoil, Trajan) θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό-φορολογικό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις εταιρειών και Ελληνικού Δημοσίου και που θα επιτρέψει σε αυτές να επενδύσουν τα σημαντικά κεφάλαια που απαιτούνται, πρώτα για τις γεωτρήσεις και ακολούθως για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων. Επειδή τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στα τρία αυτά κοιτάσματα σε πρώτη φάση είναι αρκετά υψηλά τόσο για το μέγεθος των εταιρειών όσο και για την αποκομμένη από τη διεθνή πετρελαϊκή σκηνή Ελλάδα, και εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. δολάρια ενώ για την επόμενη φάση της ανάπτυξης, ανάλογα με τ’ αποτελέσματα, αυτά μπορούν να φθάσουν ακόμα και το 500 εκατ. δολάρια, οι εταιρείες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην διατύπωση των όρων που αφορούν τα κόστη που αναγνωρίζονται ως έγκυρα για την έρευνα και ανάπτυξη των κοιτασμάτων, και την πλήρη (100%) κάλυψη τους από τ’ αναμενόμενα έσοδα, τον ορισμό και αποδοχή του εύλογου ποσοστού κέρδους των εταιρειών, την φορολογητέα ύλη από τα έσοδα και τα αναμενόμενα κέρδη των εταιρειών, τους επιμέρους φόρους όπως λ.χ. τον Φ.Π.Α. και μια σειρά από λεπτομέρειες που μεταξύ τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις για το cash flow των επενδυτών.
Έκδηλη είναι η ανησυχία των εταιρειών ότι μια μελλοντική αλλαγή του φορολογικού πλαισίου είτε λόγω των κατά καιρούς απροσδόκητων αποφάσεων των Βρυξελλών, αποτέλεσμα των ιδεοληψιών πολλών ευρωγραφειοκρατών περί τυποποίησης και εναρμόνισης του κοινοτικού tax regime, είτε ως αποτέλεσμα της διαχρονικής φορομπηχτικής πολιτικής του Ελληνικού Δημοσίου, κατάλοιπο πολλών αιώνων Βυζαντινής και μετέπειτα Οθωμανικής διοίκησης, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους όπου πέρα από τα αναμενόμενα έσοδα από την εκμετάλλευση, οι διοικήσεις έχουν να διαχειρισθούν και τα κεφάλαια των μετόχων τους στους οποίους και τελικά λογοδοτούν. Γι’ αυτό κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία του Model Agreement, που σύντομα θα κληθούν να υπογράψουν οι δύο πλευρές, ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι όροι και προβλέψεις παρόμοιων συμφωνιών που έχουν υπογραφεί τελευταία για κοιτάσματα στη Βόρειο Θάλασσα αλλά και στην Κύπρο. Στις συμφωνίες αυτές, γίνονται γενικά αποδεκτές χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα οι όποιες Κοινοτικές αποφάσεις ενώ στην περίπτωση αλλαγής συνθηκών συνέπεια εθνικής φορολόγησης προβλέπεται διαπραγμάτευση των δύο μερών για την αλλαγή ή διαφοροποίηση των ποσοστών κέρδους και συμμετοχής στα έσοδα ώστε να μην υπάρξει βλαπτικό αποτέλεσμα για τους operators. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Energia. Gr προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η πλευρά του ΥΠΕΚΑ στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες. «Μένει να δούμε όμως την οριστική διατύπωση του συγκεκριμένου εδαφίου και εάν αυτό εν τέλει καλύπτει τους μετόχους των εταιρειών», μας εδήλωσε εκπρόσωπος μίας από τις ξένες εταιρείες που συμμετέχουν στο Open Door.
Και ενώ υποτίθεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί το τελικό draft version των συμβάσεων για τις τρεις παραχωρήσεις, που έχει ετοιμασθεί από τα τρία δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται (ένα στο Λονδίνο και δύο στην Αθήνα) και τώρα μεταφράζεται στα Ελληνικά, δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στις εταιρείες. Για αυτό ανώτερα στελέχη των διερωτώνται ως προς το χρονικό πλαίσιο που έχει υπ’ όψη του το ΥΠΕΚΑ για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης και εάν τελικά αυτή θα μπορέσει να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα και την έναρξη της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., οπότε και αναπόφευκτα θα αλλάξουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ορατός κίνδυνος το όλο θέμα να παραπεμφθεί στις Ελληνικές Καλένδες.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Bob Lambert, CEO της Petra Petroleum του Καναδά που συμμετέχει στην κοινοπραξία για τα Ιωάννινα μαζί με την Energean Oil & Gas. «Έχει περάσει 1,5 χρόνος από την εμπλοκή μας στο διαγωνισμό στην Ελλάδα, και οι μέτοχοί μας, ρωτούν γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση», τονίζει ο επικεφαλής της καναδικής εταιρείας, προσθέτοντας ότι είχαν υπολογιστεί κάποια χρήματα για την ελληνική επένδυση και υπάρχει πίεση από τους μετόχους να χρησιμοποιηθούν αλλού όπου πιθανόν θα αποδώσουν γρηγορότερα. «Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει επιτέλους να μας αφήσετε, πρέπει να δούμε ένα θετικό σήμα», καταλήγει ο κ. Lambert.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου