Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Γκιούλ: Ιδανική η Τουρκία για να Μεταφέρει Αέριο από τη ΝΑ Μεσόγειο και την Ασία Προς την Ευρώπη

Ο ρόλος της Τουρκίας στην παροχή ενέργειας είναι ζωτικός για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ.
«Πρέπει να δείτε προσεκτικά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια που αναπτύσσονται για να μεταφέρουν αέριο από τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τα σχέδια αυτά θα βοηθήσουν να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η σταθερότητα και η ευημερία», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το Ατλαντικό Συμβούλιο.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η ενέργεια είναι ένα από τα παρεμποδισμένα κεφάλαια στις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Παρά τις προσπάθειές μας, αυτό είναι αντιφατικό και ατυχές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλευρά που πρέπει να λύσει την αντίφαση είναι η Ε.Ε.».
Τέλος, ο Γκιούλ τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας την καθιστά ιδανική για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου. Ο ίδιος θεωρεί ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα συνεισέφερε στην επίλυση περιφερειακών διαφορών, όπως το Κυπριακό.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου