Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Το Φυσικό Αέριο στο Ετήσιο Συνέδριο του PRIO

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η γεωστρατηγική τους σημασία, οι προοπτικές συνεργασίας, αλλά και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων χωρών, όπως και άλλα συναφή ζητήματα, αναλύθηκαν στο πρώτο μέρος του Ετήσιου Συνεδρίου που διοργάνωσε το κυπριακό κέντρο του Ινστιτούτου PRIO (Peace Research Institute Oslo) στη Λευκωσία.
Χαιρετισμό στο εναρκτήριο μέρος απηύθυναν η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο Gabriela Guellil και ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Κύπρο και την Ελλάδα Sjur Larsen.

Η Γερμανίδα Πρέσβειρα είπε ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην περιοχή αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, αλλά και για το Κυπριακό και την οικονομία, σημειώνοντας ότι τα θέματα αυτά είναι αλληλένδετα.
«Το θέμα είναι υψίστης σημασίας όχι για μόνο για την περιοχή, λόγω των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν οι φυσικοί πόροι στην περιοχή αυτή, αλλά και σε σχέση με ένα άλλο θέμα που έχει σχέση με την Κύπρο, το πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση και ταυτόχρονα να προχωρήσουν με επιτυχία προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για το κυπριακό πρόβλημα. Αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα», είπε.
Ο Νορβηγός Πρέσβης ανέφερε ότι αναμένει πολλά από το συνέδριο, κυρίως να γίνουν κατανοητές οι διαφορετικές εκτιμήσεις, απόψεις και προσδοκίες των εμπλεκόμενων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το πρώτο πάνελ στόχευε στο να σκιαγραφήσει τις σημαντικές γεω-στρατηγικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις χώρες με υπάρχοντα ή πιθανά αποθέματα πετρελαίου και αερίου (Κύπρος, Ισραήλ, Λίβανος) και τα γειτονικά τους κράτη (Ελλάδα, Τουρκία) καθώς και χώρες με ισχυρά στρατηγικά συμφέροντα όπως η Ρωσία.
Μιλώντας από τη σκοπιά της Κύπρου, η οικονομολόγος Fiona Mullen ανέλυσε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Είπε επίσης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν παγκοσμίως μεγάλη υποχώρηση και υπέδειξε ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της Κύπρου.
Τα τεκταινόμενα στην Τουρκία ανέλυσε ο Καθηγητής Kemal Kirisci, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές ενέργειας με κύριους προμηθευτές την Ρωσία και το Ιράν. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο η Τουρκία εξαρτάται κατά 92% στις εισαγωγές, ενώ η εξάρτησή της σε εισαγωγή φυσικού αερίου φθάνει το 98% από το οποίο το 50% προέρχεται από τη Ρωσία.
Είπε επίσης ότι το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας οφείλεται κυρίως στο κενό που δημιουργείται από τις μεγάλες εισαγωγές για να καλυφθούν οι ενεργειακές της ανάγκες.
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ο Καθηγητής σημείωσε ότι δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο και είπε ότι η Αγκυρα άρχισε ήδη να κοιτάζει προς νέες κατευθύνσεις.
Διερωτήθηκε κατά πόσον η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο θα μπορούσε να διαδραματίσει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε το 2003/2004 η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, για να απαντήσει ο ίδιος το ερώτημα, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του.
Ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ανέλυσε την ελληνική πλευρά του θέματος, λέγοντας ότι η χώρα θεωρεί ως πολύ σημαντική την σταθερότητα στην περιοχή και την καλλιέργεια καλών σχέσεων με την Τουρκία. Και οι δύο χώρες, υπέδειξε, αντιλαμβάνονται ότι δεν αποτελεί λύση η χρήση στρατιωτικής βίας αλλά ο διάλογος και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 60 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για διάφορα θέματα.
Η Ελλάδα, είπε, θα προχωρήσει στο θέμα των υδρογονανθράκων στη βάση του διεθνούς δικαίου ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο, εξέφρασε τη θέση ότι η διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν θα συμβάλει αλλά θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
Ο Καθηγητής Pavel Baev μίλησε στην παρέμβασή του για τη Ρωσία και τον ρόλο της στην περιοχή, υπογραμμίζοντας η Τουρκία αποτελεί «τον καλύτερο πελάτη» της Ρωσίας στο θέμα της ενέργειας. Παρατήρησε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ ένεκα διαφωνιών στον τομέα της ενέργειας.

Τόνισε ότι οι Κύπριοι λανθασμένα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ρωσία, η οποία όπως είπε, βλέπει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, και έφερε ως παράδειγμα τα γεγονότα μετά το πρώτο Eurogroup τον περασμένο Μάρτη. Ανέφερε ακόμη ότι η εξαγωγή υδρογονανθράκων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν συμφέρει στη Ρωσία, καθώς στόχος της Μόσχας είναι να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην ενέργεια και πρόσθεσε ότι ούτε η Gazprom δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για την Κύπρο.
Ο Διευθυντής του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τα Πετρέλαια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Ερευνών του Οξφορντ, Bassam Fattouh, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο γειτονικό Λίβανο, λέγοντας ότι οι εξελίξεις εκεί κυλούν με πολύ αργό ρυθμό ένεκα και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα αλλά και των σημαντικών συνοριακών ζητημάτων με τη Συρία και το Ισραήλ. Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας Λιβάνου – Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Ο Λίβανος, είπε, δεν θα είναι σε θέση να παράγει φυσικό αέριο πριν το 2020, αλλά εάν αυτό επιτευχθεί, τότε η χώρα έχει στη διάθεσή της περισσότερες επιλογές εξαγωγών από ό,τι οι γειτονικές της χώρες.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από κοινού από το PRIO Cyprus Center, το Ιδρυμα Friedrich- Ebert στην Κύπρο και το Brookings Institution. Συντονιστής ήταν ο Χάρης Τζιμητρας από το PRIO Cyprus Center.

Το συνέδριο προσέλκυσε πλήθος κόσμου από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό, διπλωματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών καθώς και εκπροσώπους από ξένες εταιρείες. Το παρών του έδωσε και ο πρώην βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου