Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Πυρ Ομαδόν» Κατά ΡΑΕ Από ΔΕΗ και Σπάρτακο

Πυρά ομαδόν δέχθηκε η ΡΑΕ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Διαιτησίας. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη, που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΗ με το σωματείο Σπάρτακος.

Τη σκυτάλη πήρε πρώτος ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης, που επανέλαβε την αντίθεση του σωματείου για την απόφαση αυτή και επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον αντιπρόεδρο της ΡΑΕ και πρόεδρο του Διαιτητικού Σώματος Μιχ. Θωμαδάκη, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να καταδικάζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και μάλιστα αναδρομικά», υποστήριξε.
Ακολούθησε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Πετράκος που κατηγόρησε ευθέως τη ΡΑΕ για μεροληπτικές συμπεριφορές. «Γιατί κάνετε κοστολογικό έλεγχο μόνον για τη ΔΕΗ και όχι και για τις μονάδες των ιδιωτών;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στον εκπρόσωπο του Ρυθμιστή Ευάγγελο Διαλυνά. «Η ΡΑΕ δεν είναι πλέον Ρυθμιστής, έχει μπατάρει υπέρ των ιδιωτών», πρόσθεσε.
Για να αναλάβει, τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, που με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση της Διαιτησίας, γιατί «προσπαθεί να επιβάλει στη ΔΕΗ να παρανομήσει και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς μας υποχρεώνει να πουλάμε ενέργεια κάτω του κόστους». Η απόφαση αυτή, προειδοποίησε ο κ. Ζερβός, «θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αλλά και την προσπάθεια για την απελευθέρωση της αγοράς, εφόσον πρακτικά καθιστά αδύνατη την είσοδο ανταγωνιστών στην προμήθεια».
Ο κ. Ζερβός επανέλαβε ότι αγνοήθηκε προκλητικά η μελέτη της PriceWaterHouse για το κόστος της ΔΕΗ, παρότι κατατέθηκε στη Διαιτησία. «Η πλειοψηφία της Διαιτησίας απλά έκρινε πως η μελέτη δεν είναι αξιόπιστη και επέλεξε να βασιστεί σε όσα παρουσίασε στέλεχος της Αλουμίνιον σχετικά με το κόστος της ΔΕΗ». Για να τονίσει με έμφαση: «Η βιωσιμότητα της ΔΕΗ, και κατ’ επέκταση η βιωσιμότητα του συνόλου της αγοράς, δεν επιτρέπεται να τίθεται σε κίνδυνο μέσα από ρυθμιστικές, διαιτητικές ή άλλες αποφάσεις, αδικαιολόγητες, δυσεξήγητες και εσφαλμένες».
Ο κ. Ζερβός, πάντως, επέκρινε τη ΡΑΕ και για μια σειρά αποφάσεων «που παρατείνουν και επιδεινώνουν το πλήθος των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ρυθμιστή 338 και 339 που προβλέπουν, όπως είπε, τη σταδιακή υπό όρους και όχι άμεση κατάργηση του cost recovery, τον αυθαίρετο διπλασιασμό των ΑΔΙ, την αυθαίρετη εξαίρεση μονάδων της ΔΕΗ από τα ΑΔΙ, με απώλεια 60 εκατ. ευρώ ετησίως για τη Δημόσια Επιχείρηση και την αδικαιολόγητη αύξηση της διοικητικά καθοριζόμενης τιμής των ΑΔΙ, εν μέσω κρίσης.
Κύκλοι, μάλιστα, της ΔΕΗ, έλεγαν στο περιθώριο της ημερίδας ότι τα ΑΔΙ σήμερα ισοδυναμούν με τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, εν είδει feed in tariffs.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Διαλυνάς έσπευσε να δηλώσει από το βήμα της ημερίδας ότι «η απόφαση δεν είναι θέμα της Ολομέλειας της ΡΑΕ». Αναγκασμένος επί της ουσίας να υιοθετήσει απολογητική στάση, ανέφερε ότι για την επιλογή του Διαιτητή (σ.σ. ο κ. Θωμαδάκης) είχαν συναινέσει ΔΕΗ και Μυτιληναίος «κι εμείς απλώς συμφωνήσαμε». Σε ό,τι αφορά την απόφαση αυτή καθεαυτή ο κ. Διαλυνάς υποστήριξε ότι «στηρίχθηκε στο κόστος ενός λιγνιτικού σταθμού γιατί προσομοίαζε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του βιομηχανικού πελάτη».
Όπως είπε ο ίδιος, η τιμή-κατώφλι που έδωσε η Διαιτησία (χωρίς δηλαδή τις επιπλέον χρεώσεις του Συστήματος) ήταν 36,6 ευρώ/Mwh, ενώ η πρόταση της μειοψηφίας ήταν 46,1 ευρώ/MWh. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν αυτό που είπε στη συνέχεια. Υπενθύμισε και την προσωρινή τιμή που έδωσε η ΡΑΕ, ήτοι 42 ευρώ/MWh, με το σκεπτικό, όπως είπε, «θελήσαμε να θέσουμε κάποιες καλές συνθήκες στη διαδικασία της Διαιτησίας».
Απαντώντας, εξάλλου, στον κ. Πετράκο ο κ. Διαλυνάς, απηύθυνε πρόσκληση στο Σύριζα για να συζητηθούν με τη διοίκηση της ΡΑΕ όλα τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας. «Θα το μεταφέρω σήμερα κιόλας στον πρόεδρο της ΡΑΕ», είπε.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου