Δεν αποκλείει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ συμπράξεις με ιδιώτες για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του. Καθώς υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης τόσο από τον ίδιο το ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από τη μητρική εταιρία, τη ΔΕΗ, ο Διαχειριστής των Δικτύων αναζητά άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων εξετάζεται και το ενδεχόμενο αυτό.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Κόλλιας σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί το 5ετές Business Plan της εταιρίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό αυτό Πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση 7.500 έξυπνων μετρητών σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού πλέον του 1 δισ. ευρώ καθώς και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, ένα κόστος επένδυσης που δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει χρονοδιάγραμμα, με βάση υπουργική απόφαση, το 80% των μετρητών να έχουν εγκατασταθεί ως το 2020. Όμως, τις επενδύσεις αυτές αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν ο Διαχειριστής και η ΔΕΗ, για το λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναθέσει στην εταιρία συμβούλων Accenture τη μελέτη για την αναζήτηση και πρόταση χρηματοδοτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται ακόμη και η σύμπραξη με ιδιώτες. Ο κ. Κόλλιας διευκρίνισε ότι η τυχόν επιλογή ιδιωτών στην υλοποίηση των επενδύσεων του Διαχειριστή δεν σημαίνει και είσοδο τους στην εταιρία. Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως επισήμανε ο κ. Κόλλιας, δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι υφίστανται σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια για τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες και εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να επιτρέπονται διαδικασίες fast track, για να προχωρούν πιο γρήγορα.
Στο α’ εξάμηνο του 2013 ο κύκλος εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ ανήλθε περίπου σε 647 εκατ. ευρώ, με κέρδη EBITDA 16,3 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 21,4 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρίας έχει παραδώσει στη ΡΑΕ όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, προκειμένου ο Ρυθμιστής να γνωμοδοτήσει μέσα στο 2014 για τα τέλη χρέωσης των δικτύων. Ο κ. Κόλλιας απέφυγε να μιλήσει για την πρόταση του Διαχειριστή, ωστόσο, είπε ότι τα έξοδα του παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Το πρόβλημα των αποκοπών
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, καταγράφεται, λόγω κρίσης, αύξηση των αποκοπών συνδέσεων τα τελευταία χρόνια, που εκτιμάται στο 10%. Σήμερα οι αποκοπές συνδέσεων υπολογίζονται σε 350.000 ετησίως, το 60% των οποίων είναι νοικοκυριά. Από αυτές περίπου το 60% επανασυνδέεται, αν και το 10% των διακοπών επιλέγει την αυθαίρετη επαναφορά και μάλιστα σε συνεργασία με φορείς που υποστηρίζουν τη μη πληρωμή υποχρεώσεων, όπως είπε ο κ. Κόλλιας. «Κάποιοι επαναφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα μόνοι τους κι αυτό είναι όχι μόνον παράνομο, αλλά και επικίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εντοπισθεί από το ΔΕΔΔΗΕ 2000 αυθαίρετες επανασυνδέσεις, γεγονός που ανάγκασε το Διαχειριστή να κινηθεί νομικά εναντίον όσων παρανομούν. Ενδεικτικά, στο τελευταίο δίμηνο έχουν υποβληθεί 311 μηνύσεις.
Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί το ΔΕΔΔΗΕ είναι η κάθετη μείωση των νέων ηλεκτροδοτήσεων, που συμπιέζει τα έσοδα του. Από τις 100.000 που ήταν το 2011 και πίσω, τώρα έχουν περιοριστεί στις 40.000 ετησίως, με τον αριθμό αυτό να μειώνεται συνεχώς.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις για βλάβες που έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται σε κακοτεχνίες του Δικτύου ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταβάλει τα τελευταία δύο χρόνια 310.000 ευρώ για περιπτώσεις που υπερβαίνουν τις 800.
Στους στόχους του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μειώσει τον αριθμό των υπηρεσιών που παρέχονται από το γραφείο και στα επόμενα πέντε χρόνια οι πελάτες του θα εξυπηρετούνται μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου. Επίσης, επιδιώκει να μειώσει το χρόνο εξυπηρέτησης κατά 20-25%.
Στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν από το Διαχειριστή συνολικά 1000 άτομα και λόγω συνταξιοδότησης, ενώ χρειάζεται, όπως είπε ο κ. Κόλλιας, άμεσα νέο, εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 500 άτομα. Σήμερα ο μέσος όρος του προσωπικού, οι περισσότεροι των οποίων είναι εναερίτες, είναι τα 50 χρόνια.
Για το εξώδικο του ΛΑΓΗΕ
Ερωτηθείς ο κ. Κόλλιας για το εξώδικο που απέστειλε στο Διαχειριστή ο ΛΑΓΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι είναι αβάσιμα τα όσα υποστηρίζει, «γιατί ο νόμος άλλα λέει». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «εμείς πληρώνουμε ΑΠΕ των νησιών και όχι ο ΛΑΓΗΕ. Αυτά τα χρήματα θέλει να τα παίρνει ο Λειτουργός της Αγοράς, ελπίζοντας να πετύχει μείωση του χρόνου πληρωμών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ του μη διασυνδεδεμένου συστήματος με καθυστέρηση τριών μηνών, ενώ ο ΛΑΓΗΕ με έξι μήνες καθυστέρηση.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου