Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγει ο Δρόμος για Αντλισιοταμίευση από τη ΡΑΕ

Ανοίγει ο δρόμος για την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ μέσω της αντλησιοταμίευσης. Η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει τη σχετική πρόταση της για τη λειτουργία και τιμολόγηση αντλησιοταμιευτικών, αποθηκευτικών, σταθμών στο Σύστημα και στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να συμπληρωθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Σήμερα, στην Ελλάδα λειτουργούν δύο αναστρέψιμα υδροηλεκτρικά έργα που ανήκουν στη ΔΕΗ και τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με ΑΠΕ. Πρόκειται για το έργο της Σφηκιάς, στον ποταμό Αλιάκμονα, με τρεις αναστρέψιμες μονάδες, συνολικής ισχύος 315 MW και του Θησαυρού, στον ποταμό Νέστο, με τρεις, επίσης, αναστρέψιμες μονάδες, συνολικής ισχύος 381 MW.
Ήδη, η ΡΑΕ έχει εγκρίνει δύο νέα έργα, της Τέρνα Ενεργειακή, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, συνολικής ισχύος 580 MW και τα οποία θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας το μεγάλο ταμιευτήρα της Δημόσιας Επιχείρησης στο Καστράκι. Το ένα από τα έργα αυτά, ισχύος 220 MWκαι ικανότητας άντλησης 231 MW, στη θέση Πύργος, του Δήμου Αμφιλοχίας, έχει χαρακτηριστεί πρόσφατα Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος ( PCI) στο Διάδρομο προτεραιότητας NSI East Electricity, που αφορά στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου στην Κεντροανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανάλογα έργα είναι το μεγάλο πλήθος των αιτήσεων που εκκρεμούν στη ΡΑΕ, κυρίως, από εγχώριους επενδυτές. Οι αιτήσεις που εκκρεμούν αφορούν σε αντλησιοταμιευτικά έργα συνολικής ισχύος 3.500 MW, που προέρχονται κυρίως από τη ΔΕΗ, την Τέρνα Ενεργειακή και τη Μηχανική. Η ΡΑΕ, αμέσως μετά τη νομοθέτηση του νέου πλαισίου για τους αποθηκευτικούς σταθμούς προτίθεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση όλων αυτών των αιτημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energiagr, στην πρόταση του Ρυθμιστή θα προβλέπονται διμερή συμβόλαια των αντλησιοταμιευτικών σταθμών με παραγωγούς ΑΠΕ, προκειμένου να απορροφάται και να αποθηκεύεται η ενέργεια από αιολικά που απορρίπτει το Σύστημα, γιατί δεν μπορεί να την απορροφήσει τεχνικά. Έτσι, θα περισώζεται ενέργεια για την ενίσχυση του φορτίου του Συστήματος, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής. Δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση της ΡΑΕ η σύναψη διμερών συμβόλαιων με λιγνιτικές μονάδες. Τα έσοδα της μονάδας αντλησιοταμίευσης θα προκύπτουν από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύστημα και σύμφωνα με το σχεδιασμό της πρότασης δεν θα επιβαρύνουν ούτε τον καταναλωτή, ούτε τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου