Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η Διαμάχη Ανάμεσα στην Ουγγρική MOL και την Κροατική Κυβέρνηση για την ΙΝΑ

Η πώληση του ποσοστού που κατέχει στην κροατική εταιρεία πετρελαίου INA αποτελεί «μία μόνο από τις υπό εξέταση επιλογές» για τον ουγγρικό ενεργειακό όμιλο MOL, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος της εταιρείας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ουγγρικού πρακτορείου ειδήσεων MTI.
Η δήλωση ακολούθησε το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση της Κροατίας στη MOL, να δηλώσει κατηγορηματικά αν προτίθεται ή όχι να πωλήσει το μερίδιό της στην ΙΝΑ (η κροατική κυβέρνηση κατέχει το 44,84% των μετοχών της και η MOL το 49,1%).

Σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη MOL έγινε γνωστό ότι εξουσιοδοτήθηκε η εκτελεστική της επιτροπή να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την πώληση του πακέτου μετοχών της στην ΙΝΑ, λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την κροατική κυβέρνηση, που επιβεβαίωσε τη διαφορετική οπτική των δύο εταίρων, όσον αφορά το μέλλον της κροατικής εταιρείας πετρελαίου και ειδικότερα όσον αφορά το διοικητικό της μοντέλο.
Η κροατική κυβέρνηση ζητεί να αναθεωρηθεί η συμφωνία της με τη MOL, στην οποία καταλογίζει αποτυχία στο κομμάτι των επενδύσεων στην ΙΝΑ. Αντίστοιχα, η MOL ισχυρίζεται ότι η κροατική κυβέρνηση δεν υπήρξε συνεπής στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και την προειδοποιεί ότι ενδέχεται να αξιώσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων κούνα. Την ένταση στις σχέσεις των δύο εταίρων πυροδότησε περαιτέρω η έκδοση από την Κροατία διεθνούς εντάλματος σύλληψης μέσω της Interpol για τον διευθύνοντα σύμβουλο της MOL, Ζσολτ Χερναντί, ως υπόπτου ότι δωροδόκησε τον πρώην πρωθυπουργό της Κροατίας Ίβο Σάναντερ, για να εκχωρήσει στη MOL περισσότερα δικαιώματα της ΙΝΑ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου