Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Σύσταση Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων στο Υπουργείο Ενέργειας Κύπρου

Τη σύσταση Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με κύρια αρμοδιότητα τις υπεράκτιες δραστηριότητες και υποδομές για το φυσικό αέριο, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «σχετική μελέτη που έγινε κατέδειξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί καινούρια οντότητα, της οποίας κύρια αρμοδιότητα θα είναι η ενασχόληση με θέματα που αφορούν τις υπεράκτιες δραστηριότητες και υποδομές σε θέματα υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένων των θεμάτων εγκαταστάσεων στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη δημιουργία τερματικού με απώτερο σκοπό την πώληση φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές».


Η υπηρεσία που θα συσταθεί, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «θα προσδώσει την πρέπουσα σημασία στα πολύπλοκα θέματα εκμετάλλευσης και διαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ», ενώ θα παρακολουθεί, επίσης, τα συμβόλαια με τις αδειούχες εταιρείες, θέματα αδειοδοτήσεων, θέματα αναζήτησης και ανάπτυξης καθώς και άλλα θέματα ουσιώδους σημασίας.
Ερωτηθείς αν η νέα Υπηρεσία που θα συσταθεί θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Υπηρεσία Ενέργειας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι από τις εργασίες που έχουν να γίνουν για ένα τόσο ζωτικό θέμα που αφορά την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό κράτος κρίθηκε αναγκαίο ότι χρειάζεται και αυτή η Υπηρεσία, για να παρακολουθεί και να μπορεί να ασχολείται με τα όσα ανέφερα με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία προς εξυπηρέτηση του συμφέροντος του κράτους. «Δεν θα υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων σε καμιά περίπτωση, θα είναι όλα ρυθμισμένα», ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση αν το Υπουργικό ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας για το θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για τα τεμάχια 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι έγινε συζήτηση. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου