Θέμα χρόνου είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία θα βασισθεί σε τρεις άξονες:
* Το «σπάσιμο» της στη «μικρή ΔΕΗ», που θα περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της μητρικής, αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας, καθώς και ορυχεία λιγνίτη.
* Τη διάθεση 17% των μετοχών της μητρικής εταιρίας σε στρατηγικό επενδυτή.
* Τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ.
Το θέμα αυτό έχει δρομολογήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κατ’ απαίτηση της τρόικας. Οι σχετικές λεπτομέρειες καθορίζονται από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που είχαν συνάντηση χθες στο υπουργείο με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. Ο τελευταίος έδωσε μάλιστα και σχετικά χρονοδιαγράμματα, μιλώντας στην ημερίδα του Σπάρτακου. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2015, η διάθεση του 17% της μητρικής ως το τέλος του 2015 ή το αργότερο ως το πρώτο τρίμηνο του 2016 και ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ ως τα μέσα του 2014.
Ο κ. Ζερβός πρότεινε να μην προχωρήσουν από τη ΡΑΕ οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, καθώς, όπως είπε, «είναι άνευ νοήματος» τη στιγμή που υπάρχουν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αν, πάντως, χρειασθεί να εφαρμοσθεί κάποια σύντομη μεταβατική περίοδος, τότε ζήτησε να προτιμηθούν τα VPPs αντί του ΝΟΜΕ. «Οι αποφάσεις της ΡΑΕ και της Πολιτείας να μην οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία μια εισηγμένη εταιρεία δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικής ωφέλειας», υπογράμμισε ο κ. Ζερβός, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ αναγκάζεται να αποτελεί το καθολικό καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών «επειδή κάποιοι ελεγκτικοί και ρυθμιστικοί μηχανισμοί απέτυχαν, δεν γνώριζαν ή απλά δεν ήταν αποτελεσματικοί».
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης μιλώντας στην ημερίδα επισήμανε ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αποτελεί το ενεργειακό πέπλο της χώρας,
υπογραμμίζοντας την ανάγκη να παραμείνει κεντρικός παίκτης στο ενεργειακό γίγνεσθαι, με βασικούς στόχους να είναι κερδοφόρα, εξωστρεφής, οραματική και δυναμική. Κατά τον υπουργό, η ΔΕΗ έχει διπλή πρόκληση: να εκσυγχρονίσει τις μονάδες λιγνιτικής παραγωγής και να αναβαθμίσει τα δίκτυα μεταφοράς. «Χρέος μας», κατέληξε, «είναι να στηρίξουμε τη ΔΕΗ, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί το στυλοβάτη της ανασυγκρότησης της χώρας».
Το νέο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς έχει υποβάλει στη ΡΑΕ ο ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ιωάννης Γιαρέντης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, όπως είπε ο ίδιος, τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στο ρόλο του λιγνίτη ως σταθερή αξία και βασική παράμετρο της οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργος Κόλλιας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης μίλησε για τις επιπτώσεις που έχει στο Σύστημα η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ. «Προχωρήσαμε με έναν αμέριμνο ενθουσιασμό, που μας παρασύρει ως χώρα, και τον αλόγιστο δανεισμό, στη μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σήμερα, με τη μείωση της ζήτησης, λόγω κρίσης, έχουμε περίσσεια εγκαταστημένης ισχύος». Ο ομιλητής χαρακτήρισε μεν «ραχοκοκαλιά» της ενεργειακής δραστηριότητας και «εθνικό καύσιμο» το λιγνίτη, ωστόσο, είπε ότι δίπλα σε αυτόν έχει αναπτυχθεί και το φυσικό αέριο, στο οποίο θα βασισθεί η μετάβαση στο νέο ενεργειακό μίγμα, με μικρές έως μηδενικές εκπομπές CO2. Στην πορεία αυτή υπερθεμάτισε της σύνεσης, προκειμένου «να βρούμε λύσεις, με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες για την επόμενη ημέρα». Για να καταλήξει: «Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά πρέπει να λυθεί».
Τα πλεονεκτήματα των ανθρακικών μονάδων παραγωγής ανέδειξε ο γενικός γραμματέας της Euracoal Brian Ricketts. Υπάρχουν, είπε, σήμερα αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που βλέπουν τον κόσμο μέσα από πράσινα παράθυρα. Ωστόσο, σε όλον τον κόσμο ο άνθρακας παραμένει ο πιο προσβάσιμος και με μεγάλα αποθέματα». Ο ομιλητής επισήμανε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνιστά τεράστιο κόστος για την κοινωνία.
Ενδεικτικά ανέφερε τη Γερμανία, όπου για τα επόμενα 20 χρόνια οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν 170 δισ. ευρώ για τις ΑΠΕ.
Αντίθετα, ο άνθρακας, κατά τον κ. Ricketts, βρίσκεται σε αφθονία, αφού παράγονται ετησίως 100 εκατ. τόνοι, με αποθέματα για 135 χρόνια σε παγκόσμια βάση.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι μαζί με άλλες 6 χώρες-μέλη της Ε.Ε. «κάνουν καλή χρήση του λιγνίτη».
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση του ενεργειακού μίγματος. «Πρέπει να έχουμε πολιτικές που δεν θα ευνοούν συγκεκριμένους τομείς. Στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ο άνθρακας. Δεν υπάρχει λόγος ρυθμίσεων, αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο κόστος τους».
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου