Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πραγματοποιείται στην Κύπρο η Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας

H Λευκωσία διοργανώνει την 24η Διάσκεψη της Χάρτας Ενέργειας, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2013, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, με θέμα «15 χρόνια (1998-2013) προώθησης και προστασίας των επενδύσεων στην ενέργεια υπό τη Συνθήκη για τη Χάρτα Ενέργειας».
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διάσκεψη διοργανώνεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με την Γραμματεία της Χάρτας Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται, η διοργάνωση αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας για την Κύπρο καθώς και μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα να ενδυναμώσει τις σχέσεις της στον τομέα της ενέργειας καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως οι επενδύσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Χάρτα Ενέργειας είναι διακρατικός οργανισμός που αποσκοπεί στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρασίας και η ετήσια Διάσκεψη αποτελεί το διοικητικό όργανο και όργανο λήψης αποφάσεων.
Η Διάσκεψη εγκαθιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη Χάρτα Ενέργειας το 1994 και σε αυτή συμμετέχουν όλα τα κράτη που έχουν προσυπογράψει ή έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη.
Στόχος της Υπουργικής Συνάντησης που θα λάβει χώρα κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Διάσκεψης στις 5 Δεκεμβρίου, είναι να προβεί σε έναν απολογισμό των δεκαπέντε χρόνων εφαρμογής, στη θεωρία και στην πράξη, της προώθησης και προστασίας των επενδύσεων στην ενέργεια κάτω από τη Συνθήκη για τη Χάρτα Ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιδιαιτησία στον τομέα των επενδύσεων.
Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, στις 6 Δεκεμβρίου, οι εργασίες θα εστιαστούν σε θέματα εντός του οργανισμού που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συνθήκης.
Κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Αντιπρόεδρος της Διάσκεψης της Χάρτας Ενέργειας Jambulat Sarsenov, o Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Καζακστάν Uzakbay Karabalin, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) Sven Alkalaj και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Jaroslav Neverovič.
Στη Διάσκεψη θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας Ορυκτού Πλούτου της Ιορδανίας Mohammad Hamed, ο Υπουργός Οικονομικών του Μαυροβουνίου Vladimir Kavaric, η Υφυπουργός Ενέργειας της Γεωργίας κα Mariam Valishvili, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας της Ινδονησίας Sri Raharjo, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Fabrizio Barbaso, καθώς και ακαδημαϊκοί από διακεκριμένα πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, του Cambridge και το Freie Universitaet Berlin.
Προστίθεται ότι στη Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος οι 52 χώρες μέλη της Χάρτας Ενέργειας, όπως και κράτη υπό την ιδιότητα παρατηρητή, μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Νορβηγία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ.
Συμμετέχουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Euratom, και οργανισμοί που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα. Η εκπροσώπηση περιλαμβάνει Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και Πρέσβεις, ενώ συνολικά θα συμμετάσχουν γύρω στα 120 άτομα.
Το 2010 τα μέλη της Χάρτας Ενέργειας αποφάσισαν να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας της Χάρτας και να διευρύνουν το γεωγραφικό της φάσμα. Ως εκ τούτου, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει απευθύνει, επίσης, πρόσκληση σε ορισμένες χώρες και οργανισμούς που βρίσκονται εκτός της Χάρτας Ενέργειας για να συμμετάσχουν στην Υπουργική Συνάντηση στις 5 Δεκεμβρίου, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου