Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Στα €500 Εκατ. το Έλλειμμα του Λογαριασμού ΑΠΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), παρατηρείται ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του ελλείμματος. Παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Ως και έξι μήνες περιμένουν να πληρωθούν οι παραγωγοί.

Στα 500,8 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε τον περασμένο Σεπτέμβριο το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, ελάχιστα αυξημένο έναντι του Αυγούστου (+3,87 εκατ.) και αυξημένο κατά 160,17 εκατομμύρια έναντι του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λειτουργός της Αγοράς-ΛΑΓΗΕ, ο οποίος και διαχειρίζεται το σχετικό λογαριασμό, παρατηρείται ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του ελλείμματος, το οποίο ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι εισροές του λογαριασμού το εννεάμηνο (η αξία του ρεύματος, ειδική εισφορά επί του τζίρου ΑΠΕ, έσοδα από εκποίηση δικαιωμάτων ρύπων κ.λπ.) ανήλθαν σε 1.357 εκατομμύρια και οι εκροές, δηλαδή τα ποσά που πρέπει να δοθούν στους παραγωγούς ΑΠΕ σε 1.517 εκατομμύρια. Από τα ποσά αυτά προκύπτει ένα έλλειμμα εννεάμηνου ύψους 160,17 εκατομμύρια και το σωρευτικό (μαζί με το έλλειμμα των προηγούμενων χρόνων) ανέρχεται πλέον σε 500,78 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να υπολογιστούν τα νέα μέτρα για την αμοιβή των ΑΠΕ, τα οποία συζητούνται ακόμη, το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος της χρονιάςυπολογίζεται να φτάσει 713 εκατομμύρια ευρώ. Ως γνωστόν η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να το μηδενίσει το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2014.
Ας σημειωθεί ότι σε σύνολο χώρας (ηπειρωτικό σύστημα και νησιά) λειτουργούσαν συνολικά μονάδες ΑΠΕ με συνολική ισχύ 4.820 μεγαβάτ (+5 μεγαβάτ έναντι του Αυγούστου).
Η ισχύς των αιολικών ανέρχεται σε 1.809 μεγαβάτ, των φωτοβολταϊκών σε 2.160 (+4 μεγαβάτ), των φωτοβολταϊκών σε στέγες σε 367 μεγαβάτ (+2 μεγαβάτ) των Μικρών Υδροηλεκτρικών σε 218 μεγαβάτ, της βιομάζας σε 46 μεγαβάτ και των μονάδων συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης σε 220 μεγαβάτ.
Σημειώνεται ότι η ύπαρξη του ελλείμματος προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών που φθάνουν πλέον τους 6 μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών στο λογαριασμό ΑΠΕ προέρχεται από το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.
Σε επίπεδο 9μήνου το τέλος ΕΤΜΕΑΡ ήταν 434 εκατομμύρια, η αξία του ρεύματος με βάση την οριακή τιμή ανέρχεται σε 201 εκατομμύρια, το προϊόν από πώληση δικαιωμάτων ρύπων σε 11,5 εκατομμύρια και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβαρύνει τους ίδιους τους παραγωγούς σε 311 εκατομμύρια.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου