Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 21 στρέμματα - κλειδί για το νέο «πρόσωπο» της Αθήνας

Πρόκειται για έκταση περίπου 21 στρεμμάτων, στην «πλάτη» του Δημαρχείου, που περικλείεται από τις οδούς Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Σωκράτους και Ευριπίδου, τμήμα της ευρύτερης περιοχής «Γεράνι», που επεκτείνεται ώς την Αθηνάς, την Επικούρου και την Πειραιώς. Με τους σχεδιασμούς των Κλεάνθη και Σάουμπερτ, στα μέσα του 19ου αιώνα, βρίσκονταν στον πυρήνα του κέντρου της νέας τότε πρωτεύουσας. Αρκετές προτάσεις έμειναν στα χαρτιά, αλλά επί δεκαετίες αποτελούσε την εμπορική και βιοτεχνική καρδιά της Αθήνας. Τα... περασμένα μεγαλεία τα αποκαλύπτουν μερικά μισοερειπωμένα νεοκλασικά, κατοικίες ή εργαστήρια επιφανών Αθηναίων.

Το παλιό Θέατρο, στο οποίο οφείλεται και το τοπωνύμιο, έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του, από την περίοδο του Μεσοπολέμου, δεσπόζει το κτήριο της Διπλαρείου, που έως πρόσφατα στέγαζε την Πολεοδομία της Αθήνας. Σήμερα φιλοξενεί μόνον μερικά εργαστήρια της Σχολής, και μάλιστα έως ότου βρεθεί λύση για να μετεγκατασταθούν.

Εδώ και μερικά χρόνια η πλατεία Θεάτρου ακολουθεί τη μοίρα του κέντρου, και πλέον έχει όλα τα στοιχεία που παραπέμπουν σε γκέτο, με έντονη την παρουσία νόμιμων και κυρίως παράνομων μεταναστών από την Αφρική και την Ασία.

Συνυπάρχουν, κάθε άλλο παρά αρμονικά, με ιερόδουλες και τοξικοεξαρτημένα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών στους δρόμους, ημέρα και νύχτα. Συχνές οι συμπλοκές μεταξύ ομάδων που σχετίζονται με το παραεμπόριο. Η παραβατικότητα φουντώνει τις βραδινές ώρες και οι δρόμοι είναι αδιάβατοι. Αυτό οδήγησε και στο κλείσιμο του GURU, ενός από τα πιο σημαντικά μπαρ της Αθήνας. Η «Κληματαριά» ευτυχώς επιμένει, κυρίως γιατί λειτουργεί άλλες ώρες...

«Τα είδαμε όλα»

«Τα είδαμε όλα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του δρος Κωστή Παπανικολάου, επικεφαλής του τοπογραφικού συνεργείου που έκανε την αποτύπωση τής υπό μελέτη περιοχής για λογαριασμό της ΕΑΧΑ, πριν μας δώσει στοιχεία για την τεχνική «ταυτότητά» της. Η ομάδα των μηχανικών κατέγραψε τέσσερα νεοκλασικά κτήρια, με δύο, το πολύ τρεις ορόφους, εννέα πολυκατοικίες από τις οποίες η μία στεγάζει το ΙΚΑ, ενώ δύο είναι εντελώς κενές και περιμένουν... ηρωικούς ενοικιαστές. Ευχάριστη «παραφωνία» αποτελεί το μοντέρνο τετραώροφο κτήριο ιδιωτικής τράπεζας.

«Από τα 21 στρέμματα τής υπό ανάπλαση περιοχής, τα 3,5 στρέμματα τα καλύπτουν οι δύο εσωτερικοί δρόμοι, οι οδοί Θεάτρου και Διπλάρη, ενώ 4,5 στρ. είναι οι περιφερειακοί δρόμοι», μας ενημερώνει ο κ. Παπανικολάου. Μας έδωσε στοιχεία από τη συμπληρωματική αποτύπωση που έχει γίνει στη γειτονική πλατεία Ξούθου, για την οποία προβλέπει ανάπλαση ο δήμος της Αθήνας. Περιλαμβάνει επιφάνεια 3,5 στρεμμάτων της οδού Μενάνδρου, από τη Σοφοκλέους ώς την Ξούθου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκταση των 13,5 στρεμμάτων, μαζί με τα πεζοδρόμια της οδού Αθηνάς, και κυρίως τη λαχαναγορά, που έχει πρόσφατα ανακαινιστεί. «Είναι μια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες» επισημαίνει, και μας μιλά για την αγορά μπαχαρικών στην Ευριπίδου, τη μοναδική που λειτουργεί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πόλο έλξης, για ξένους αλλά και Ελληνες», παρατηρεί, με αφορμή το πρόγραμμα ανάπλασης.

«Με έκπληξη άκουσα τον δήμαρχο Αθηναίων να αναφέρεται σε μεγάλες αγοραπωλησίες που γίνονται στην περιοχή. Τον πληροφορώ ότι εδώ και χρόνια διατίθεται προς πώληση ολόκληρο ακίνητο και σε πολύ χαμηλή τιμή, χωρίς να βρίσκει αγοραστή», μας αποκαλύπτει ο αρχιτέκτονας Μάκης Κωστίκας, μέλος της Κίνησης πολιτών και φορέων για την αναβάθμιση του κέντρου. Εδώ και μερικά χρόνια είχε πιστέψει σε ανάλογα σχέδια ανάπλασης και μετέφερε το γραφείο του σε πολυκατοικία της οδού Θεάτρου. Θυμάται πως τότε στους τρεις τελευταίους ορόφους υπήρχαν κατοικίες. «Ο ένας μετά τον άλλο, οι ένοικοι έφυγαν πριν από λίγους μήνες. Απογοητεύτηκαν περιμένοντας κάτι καλύτερο», μας ενημερώνει.

Σε συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες που ζουν ή απλώς αγαπούν την περιοχή, έχουν επεξεργαστεί εδώ και λίγο καιρό προτάσεις για να αλλάξει η σημερινή εικόνα. «Στα 9.000 τετραγωνικά της Διπλαρείου μπορεί να στεγαστούν άνετα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και ως αντάλλαγμα να δοθεί στη Σχολή το ακίνητο στην Ακαδημία Πλάτωνος», προτείνει και θεωρεί πως το μέτρο αυτό θα δώσει άλλη πολεοδομική και κοινωνική δυναμική στην πλατεία Θεάτρου. «Φοβάμαι ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σήμερα, τελικά δεν θα γίνει τίποτα», επισημαίνει.

«Δεν εθελοτυφλούμε. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και σύνθετο. Δεν λύνεται μόνον με πολεοδομικές παρεμβάσεις. Είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται να συμπληρωθεί με κίνητρα ώστε να επιστρέψει η κατοικία στην περιοχή και να εξασφαλιστεί η ζωντάνια της σε 24ωρη βάση», δήλωσε στην «Ε» η αρχιτέκτων Ντόρα Γαλάνη, πρόεδρος της ΕΑΧΑ, της κρατικής εταιρείας που «τρέχει» τον διαγωνισμό ανάπλασης της πλατείας Θεάτρου.

Οι πεζοδρομήσεις

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν την πεζοδρόμηση της οδού Θεάτρου, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της περιοχής, αλλά και της καθέτου της, της μικρής οδού Διπλάρη. «Οι προτεινόμενες πεζοδρομήσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά την κυκλοφορία και θα αφαιρέσουν μόνον έναν μικρό αριθμό θέσεων στάθμευσης. Θα βοηθήσουν όμως στη δημιουργία δικτύου με υπάρχοντες πεζόδρομους, σε συνδυασμό με επεμβάσεις σε στοές κτηρίων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα βελτιώσουν τον δημόσιο χώρο και θα δώσουν τον πρώτο λόγο στους πεζούς», επισημαίνει και προσθέτει: «Οι προτάσεις που περιμένουμε οφείλουν να ακολουθούν τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με προβλέψεις για υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον».

Οι σχεδιασμοί συμπληρώνονται με ιδέες για την ανάδειξη των όψεων των κτηρίων, κυρίως των νεοκλασικών, που θα δώσουν την αίσθηση της αλλαγής στην περιοχή.

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σε κάθε περίπτωση η αντίστροφη μέτρηση για την πλατεία Θεάτρου δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου.

Και χάπενινγκ

Από το φθινόπωρο, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει καθημερινά χάπενινγκ, με συζητήσεις και συναυλίες, με στόχο να βρεθούν δίπλα δίπλα όσοι ζουν ή χρησιμοποιούν την περιοχή και να αναζητήσουν κοινή γλώσσα συνεννόησης.Εχει εξασφαλίσει επίσης κονδύλι 100.000 ευρώ για να υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την επιτόπια χαρτογράφηση των δεδομένων και των προβλημάτων σε ολόκληρη την περιοχή «Γεράνι».

Πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου