Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τα Φωτοβολταϊκά... Ρίσκα για Κέρδος έως 25.000

Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός συμπληρωματικού και διόλου ευκαταφρόνητου εισοδήματος δίνει η κυβέρνηση σε όσους -λίγους ομολογουμένως- επαγγελματίες αγρότες καταφέρουν να πάρουν την πολυπόθητη έγκριση για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκής μονάδας), ισχύος έως 100kW.

Πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής -σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για την κατά προτεραιότητα υποβολή αιτημάτων από επαγγελματίες αγρότες, με στόχο τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το εγγυημένο καθαρό εισόδημα που προβλέπεται από τη χρήση του φωτοβολταϊκού συστήματος υπολογίζεται βάσει των πιο μετριοπαθών εκτιμήσεων στα επίπεδα των 17.000-25.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αλλά και κορυφαίοι παράγοντες από αγροτικούς συνεταιρισμούς υπογραμμίζουν ότι τα φωτοβολταϊκά δεν αποτελούν πανάκεια. Για παράδειγμα οπρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Αθανάσιος Κοκκινούλης, υπογράμμισε ότι τα φωτοβολταϊκά «δεν είναι για... χόρταση».

Φαινόμενα «φούσκας»
Το ενδιαφέρον των αγροτών για επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ωστόσο χρειάζεται προσοχή για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα «φούσκας» που είχαν δημιουργηθεί προ διετίας, όταν και οι αιτήσεις για δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών είχαν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των αιτήσεων παραμένει στο συρτάρι, με μοναδικούς κερδισμένους τους συμβούλους που είχαν αναλάβει την κατάθεση των φακέλων.

Επιστρέφοντας στο σήμερα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επαγγελματίες αγρότες υπολογίζονται σε περισσότερα από 200.000 άτομα, αριθμός ο οποίος αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά από την απογραφή που γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, που ολοκληρώνεται η κατάθεση των αιτήσεων, υπολογίζεται ότι 25.000-30.000 αγρότες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ωστόσο, από αυτούς μετά βίας θα ικανοποιηθεί το 10%, καθώς, αν γίνονταν δεκτές όλες οι αιτήσεις, μόνον οι αγρότες θα κάλυπταν τον εθνικό στόχο της Ελλάδας για ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά μέχρι το 2020 (2.567 MW, από 184 MW που αναμένονται στο τέλος του 2010). Προς αποφυγή δημιουργίας νέας «φούσκας» που θα κοστίσει ακριβά σε χιλιάδες αγρότες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν ενεργειακά τη γη τους, η ΔΕΗ ζητά από το υπουργείο να μπει ένα πλαφόν στις αιτήσεις, στα επίπεδα των 150 MW, τα οποία να μοιράζονται ανά νομό, ανάλογα με την κατανάλωση.

Ηδη, ουκ ολίγοι σύμβουλοι επενδύσεων έχουν απλώσει τα «πλοκάμια» τους στην επαρχία, ζητώντας ποσά από 2.500 μέχρι και 4.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβουν τις μελέτες και τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, χωρίς βέβαια να εγγυώνται ότι οι αιτήσεις θα γίνουν στο τέλος δεκτές

Ανοιχτό παραμένει τέλος και το θέμα της τιμής της «πράσινης» κιλοβατώρας, καθώς μετά τον Ιανουάριο του 2011 διαμορφώνεται στα 41,9 λεπτά και όχι 45 λεπτά που είναι σήμερα (μια μείωση που είναι της τάξης του 7%), ενώ μετά τη σύνδεση με το δίκτυο η αναπροσαρμογή της τιμής είναι στο 25% του ετήσιου πληθωρισμού.

Για μονάδα 100ΚW
Προϋπόθεση τα 4 στρέμματα και 30.000 έως 40.000 ευρώ

Για όσους καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της «πράσινης ενέργειας» θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην επένδυσή τους θα πρέπει να συνυπολογίσουν κάποια δεδομένα ακόμη. Για παράδειγμα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα που αφορά στην εξακολούθηση ασφάλισής τους στον ΟΓΑ, καθώς προβλέπεται πενταετία για την παραμονή στον ασφαλιστικό φορέα, ενώ στη συνέχεια υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική υπαγωγή στον ΟΑΕΕ (επειδή υπάρχει επαγγελματική και όχι αμιγώς αγροτική δραστηριότητα).

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα προκύψει ένα επιπλέον κόστος με την εισαγωγή του αγρότη στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, μόλις κάνει έναρξη εργασιών. Σήμερα η 7η κατηγορία έχει εισφορές 1.318 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών πληρώνει εισφορές 468 ευρώ ετησίως.

To κόστος για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 100 KW -για το οποίο απαιτείται έκταση 4 στρεμμάτων- «παίζει» μεταξύ 280.000-350.000, εκ των οποίων οι αγρότες θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια της τάξης των 30.000-40.000 ευρώ.

Οι τράπεζες καλύπτουν, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, περίπου το 85% του συνόλου της επένδυσης και σχεδόν το 100% του κόστους για τον εξοπλισμό της μονάδας. Η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται μεταξύ 8-15 χρόνια, με το επιτόκιο να «παίζει» στα επίπεδα του 8,5%-9%. Το κόστος ασφάλισης υπολογίζεται περίπου στο 1% επί της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ το κόστος συντήρησης στο 1% επί του κόστους της επένδυσης.

Ηδη οι περισσότερες τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Eurobank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Egnatia, Emporiki) έχουν δημιουργήσει «πράσινα» προϊόντα χορηγήσεων που αφορούσαν γενικότερα την κατασκευή φωτοβολταϊκών και εντός των ερχόμενων εβδομάδων αναμένεται να προχωρήσουν στη δημιουργία πιο εξειδικευμένων προϊόντων για τους αγρότες.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Τα επτά βήματα με τον φάκελο στο χέρι...

Για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ισχύος έως 100 kW οι αγρότες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους μεταξύ άλλων ένα τοπογραφικό του οικοπέδου και απόσπασμα ΓΥΣ σε κλίμακα 1:5.000 και βεβαίωση αν το οικόπεδο θεωρείται γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι, συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή προσύμφωνο. Ειδικότερα, τα 7 βήματα που απαιτούνται για τις επενδύσεις είναι τα ακόλουθα:

1. Υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για έκδοση προσωρινής (μόνο για 2010) βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης.

2. Υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής ή όχι από Ε.Π.Ο. (Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων).

3. Υποβολή φακέλου αιτήματος στον Διαχειριστή Δικτύου (αρμόδια τοπική υπηρεσία της ΔΕΗ) για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης.

4. Υποβολή αιτημάτων στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου και, εφόσον χαρακτηρισθεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας και για τη χορήγηση άδειας για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.

5. Αίτημα στην Πολεοδομική Υπηρεσία για Εγκριση εργασιών δόμησης.

6. Αίτημα για Σύμβαση Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ), η οποία απαιτεί την καταβολή εγγυητικής επιστολής.

7. Αίτημα για Σύμβαση Αγοραπωλησίας στον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων.

(από την εφημερίδα "Έθνος", 7/8/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου