Νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικής ισχύος 432,5 MW, προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Κεντρική Μακεδονία στα επόμενα τέσσερα-έξι χρόνια, σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέχρι τέλους 2009, στην περιφέρεια λειτουργούσαν 32 έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ στην επιτάχυνση της λειτουργίας νέων μονάδων ΑΠΕ αποσκοπεί η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο κοινοτικό έργο RENREN (Νέο Δίκτυο για τις νέες Ανανεώσιμες Ενεργειακές Περιφέρειες).
Tο έργο υποβλήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης για την κατάθεση προτάσεων του ΠρογράμματοςΔιαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG IVC Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ μέχρι του ποσού 1.646.507,20 ευρώ και είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.095.359,85 ευρώ για όλους τους εταίρους του, με συντονιστή εταίρο, το γερμανικό Ομόσπονδο Κράτος του Schleswig-Holstein.
Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι 144.666,66 ευρώ και ειδικότερα, η κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται στα 122.966,66 ευρώ (85%) και η εθνική συμμετοχή (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) στα 21.700,00 ευρώ (15%).
«Μέσω του RENREN θα διερευνηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες οι περιφέρειες μπορούν να επηρεάσουν και πώς αυτές μπορούν να βελτιστοποιηθούν για την υποστήριξη των διαφόρων ειδών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η βιομάζα και η ηλιακή ενέργεια», δήλωσε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Στο πλαίσιο του έργου, θα εξεταστούν οι συνθήκες που μπορούν να βοηθήσουν ή να αναστείλουν τα εμπόδια υλοποίησης έργων ΑΠΕ, με επίκεντρο την ανάπτυξη των ακόλουθων τομέων: χρηματοδότηση, στρατηγικός προγραμματισμός, καινοτομία, συγκατάθεση εμπλεκομένων και θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα των τεχνικών συναντήσεων (workshop), καθώς και οι σχετικές μελέτες του έργου θα διατεθούν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο ενδιαφερομένων, μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων, αλλά και της ιστοσελίδας του έργου,
www.renren-project.eu.
Χρειαζόμαστε 6.500 MW
Η Ελλάδα για να πετύχει τον κοινοτικό στόχο για την συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να εγκαταστήσει σταθμούς ΑΠΕ, πλην των μεγάλων υδροηλεκτρικών, ισχύος τουλάχιστον 6.500 MW.
Σε ό,τι αφορά τα 32 έργα ΑΠΕ, που ήδη λειτουργούν στην Κ.Μακεδονία, αυτά είναι τα εξής: δύο αιολικά, 25 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί (μΥΗΣ), τρία φωτοβολταϊκά (Φ/Β) και δύο σταθμοί βιομάζας (ΒΙΟ), συνολικής ισχύος 68 MW.
Στην Κ.Μακεδονία έχουν επίσης διαπιστωθεί πολλά γεωθερμικά πεδία, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό δυναμικό χαμηλής θερμοκρασίας (<90οC), που όμως δεν χρησιμοποιείται σήμερα για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά για άλλες εφαρμογές (πχ, θέρμανση καλλιεργειών και μονάδων θερμοκηπίων).
Πηγή agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου