Παζάρια με την τρόικα για ηπιότερα μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος» ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού χωρίς να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, όπως εισηγούνται οι δανειστές, επιχειρεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να αποσοβήσει τον κίνδυνο ενός ηλεκτροσόκ αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές.
Οι κοινοτικοί επιμένουν πάντως να κρατούν ψηλά το θέμα της «βίαιης απελευθέρωσης» με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, στέλνοντας τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά να έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα έχει άρει τις στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά και θα έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος. Τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν πιθανότατα αύριο όσο και μέσω της έκθεσης που οριστικοποιείται σήμερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Οπως κατέστη εμφανές από τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση της αρμόδιας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αναδεικνύεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας στο τέλος Δεκεμβρίου, με την ελληνική πλευρά να έχει μπροστά της ελάχιστο χρόνο και εξαιρετικά δύσκολο έργο.
Το γεγονός μάλιστα ότι η τρόικα δεν επισημοποίησε εγγράφως στο υπουργείο την εισήγηση για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων (μαζί με ορυχεία) και του 40% των υδροηλεκτρικών έργων σε ιδιώτες, αλλά επέμεινε στην άσκηση προφορικών πιέσεων, έδωσε ελπίδες στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους τις προτάσεις της.
Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη επέμεινε και χθες στην αρχική της θέση, λέγοντας στους κοινοτικούς ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συναινέσει στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ». Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη ήταν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ στα πάγια στοιχεία της Επιχείρησης.
Η υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέπτυξε αναλυτικά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με ορίζοντα το 2020, εμμένοντας ιδιαίτερα στο επιχείρημα ότι θα υπάρξει σταδιακός περιορισμός της εξάρτησης της χώρας από τον λιγνίτη (αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ), ενώ επικαλέστηκε την καθυστερημένη μεν αλλά αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΔΕΗ αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα τη δέσμη των αντιπροτάσεων που θα υποβάλουν προς την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες.
* Στο πλαίσιο αυτό και υπό τη λογική του στόχου για δράσεις «ισοδύναμου αποτελέσματος» βρίσκεται το σενάριο της πώλησης ρεύματος σε τιμή κόστους σε ιδιώτες ώστε στη συνέχεια να το εμπορευτούν στη λιανική. Ηδη η ΡΑΕ έχει ανάψει το πράσινο φως, εισηγούμενη δημοπρασίες Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος σε ιδιώτες, τα οποία αντιστοιχούν σε μέρος του παραγόμενου ηλεκτρισμού από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
* Στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν δε πως οι αλλαγές που προωθούνται από τον Σεπτέμβριο στην αγορά της χονδρικής, όπου θα επιχειρηθεί άρση των στρεβλώσεων οι οποίες περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτών και σε συνδυασμό με τη ριζική αναδιάρθρωση των τιμολογίων και τον υποχρεωτικό νομικό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ, από την παραγωγή και την προμήθεια ρεύματος, συνιστούν παρεμβάσεις οι οποίες θα ωθήσουν τον ανταγωνισμό και θα περιορίσουν την ηγετική θέση της ΔΕΗ στην αγορά.
* Επιπλέον εξετάζονται λύσεις όπως η δημιουργία κοινών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες για την επένδυση σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
* Αλλά και η άμεση προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων από ιδιώτες όπως στη Βεύη Φλώρινας, την Ελασσόνα και τη Δράμα, όπου όμως αναμένεται ότι θα συναντήσουν την αρνητική στάση των τοπικών κοινωνιών.Πηγή enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου