Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η άχαρη νησίδα έγινε, με πρωτοβουλία εθελοντών, όαση πρασίνου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το σκηνικό ήταν γνώριμο επί πολλά χρόνια. Σπασμένα παγκάκια, τσιμεντένια παρτέρια με αυτοφυή φυτά και ξερά χόρτα, τοίχοι βαμμένοι με άναρχα συνθήματα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και σκουπίδια. Πολλά σκουπίδια, που ξεχείλιζαν πάντα από τους τρεις κάδους απορριμμάτων. Μέσα σ' αυτό το βρώμικο περιβάλλον έπαιζαν παιδιά, ξαπόσταιναν περαστικοί και ηλικιωμένοι της γειτονιάς. Και ξαφνικά μέσα σ' ένα πρωινό το σκηνικό άλλαξε.

Το «αδέσποτο» οικόπεδο στη γωνία Ιασονίδου και Ευριπίδου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε ενα όμορφο πάρκο, μια όαση δροσιάς και πρασίνου. Μη φανταστείτε ότι συνεργεία του δήμου έπιασαν δουλειά, και μάλιστα Σάββατο. Πολίτες εθελοντές ήταν η ομάδα που εμφανίστηκε εκείνο το μαγικό πρωινό και, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περιοίκων, νοικοκύρεψε την... αυλή της, φύτεψε δέντρα και αναρριχώμενα για να κρύψει την ασχήμια των επταώροφων που πνίγουν το κέντρο της πόλης.

Επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας ήταν οι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο. «Περνούσα συχνά από το σημείο εκείνο και πάντα αναρωτιόμουν γιατί υπάρχει τόση ασχήμια, όταν με λίγο πράσινο μπορούν να γίνουν όμορφες γωνιές», εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης. Η ιδέα για παρέμβαση στο μικρό αυτό οικόπεδο των 152 τ. μ. (ανήκει στον ΟΣΚ) ήρθε με αφορμή το τριήμερο φεστιβάλ «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», που διοργάνωσε το περιοδικό «Παράλλαξη».

Τα οικονομικό κόστος έλυσαν η εθελοντική εργασία και οι χορηγίες. Το αρχιτεκτονικό γραφείο σχεδίασε τη διαμόρφωση του χώρου και τα παγκάκια, ενώ εταιρείες (ΕΚΜΕ, Γκρι και Πράσινο) κάλυψαν τα έξοδα των υλικών (παγκάκια, δέντρα, φυτά, αυτόματο σύστημα ποτισμού) που χρειάστηκαν για τη μετατροπή της νησίδας σε πάρκο.

Αγόρια και κορίτσια με ειδικά συνεργεία απομάκρυναν τα σκουπίδια, έστησαν τα ολοκαινούργια παγκάκια, φύτεψαν δέντρα (μουριές) ανθεκτικά στη ρύπανση, θάμνους και αναρριχώμενα φυτά που θα καλύψουν τις τυφλές όψεις των πολυκατοικιών.«Ηταν μοναδική εμπειρία, σαν μια ευχάριστη εκδρομή, μια δημιουργική πρωτόγνωρη χειρωνακτική απασχόληση», αναφέρει ο κ. Νικηφορίδης. Και το βασικότερο: «Είδα τους ανθρώπους της γειτονιάς να χαμογελούν. Εχετε αλλάξει τη ζωή μας, μας έλεγαν.

Πηγή kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου