Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«Ζωντανεύει ο χειρότερος εφιάλτης για τον πλανήτη μας»

«Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ και τώρα. Οι «βιβλικές καταστροφές'', που μέχρι πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν πολύ μακρινές, είναι πλέον εδώ». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει η Greenpeace, σε χθεσινή της ανακοίνωση, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», που συγκλονίζουν αυτό το καλοκαίρι τον πλανήτη: Τον καύσωνα και τις πυρκαγιές στη Ρωσία, τις πλημμύρες στο Πακιστάν, την αποκόλληση τεράστιου παγόβουνου από το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας, τις πλημμύρες στην Κίνα κ.λπ. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση από την αποστολή που είχε διοργανώσει πριν από δύο χρόνια στη Γροιλανδία, σε συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες ειδικευμένους στους παγετώνες.

«Τότε, η αποστολή μας βρέθηκε μπροστά στο τεράστιο τμήμα πάγου, που σήμερα αποκόπηκε και ξεκίνησε τη μοναχική του πορεία στον ωκεανό», λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «Καταγράφηκε τότε συγκεκριμένα η απειλή της αποκοπής, το πώς είχε αδυνατίσει ο πάγος σε συγκεκριμένα σημεία, αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οταν ανακοινώσαμε τα ευρήματά μας πολλοί μίλησαν για υπερβολές. Τώρα τι λένε;», υπογραμμίζει ο κ. Χαραλαμπίδης.

«Η πραγματικότητα αρχίζει να μοιάζει με τους χειρότερους εφιάλτες», σημειώνει χαρακτηριστικά η Greenpeace στην ανακοίνωσή της. «Ακόμη και αν είναι αδύνατο να αποδώσουμε το κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο στις ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές, βλέπουμε να επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα, συχνά και καταστροφικά. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς καταγράφεται ως το θερμότερο στη σύγχρονη ιστορία», συνεχίζει.

Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι κυβερνήσεις, μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης.«Οι εθνικές αντιπροσωπείες, πιστές στη στάση που τήρησαν στην Κοπεγχάγη, αρνούνται να δεσμευτούν στην απαραίτητη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πότε άραγε οι κυβερνήσεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;», αναρωτιέται η οργάνωση.

Πηγή kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου