Η αγορά του «έξυπνου» ηλεκτρισμού αναμένεται να ανθίσει τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της ανεξάρτητης Greenbang, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς επενδυτές και επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν σε ένα νέο χώρο με μεγάλες προοπτικές. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι το μέγεθος της αγοράς αυτής εκτιμάται στα 24-26 δις ευρώ στην Ε.Ε. ήδη από το 2020.
Τα κρατικά κίνητρα, η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και οι τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση 133-145 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, όπως αναφέρει η έκθεση. Η ίδια η Ε.Ε. άλλωστε έχει θέσει στόχο την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στο 80% των κατοικιών ως το 2020.
«Οι κορυφαίες χώρες για την αγορά αυτή θα είναι πιθανότατα όσες δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα μετρητές αυτού του είδους σε μεγάλη κλίμακα: Η Γερμανία, η Βρετανία και η Πολωνία. Επίσης, η Γαλλία και η Ισπανία είναι σε θέση να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο, έχοντας ήδη ξεκινήσει διάφορα σχέδια».
Σήμερα ο αριθμός των εγκατεστημένων «έξυπνων» μετρητών στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 53 εκατ. Η Βρετανία οδεύει προς μια κάλυψη 100%, με το υπουργείο Ενέργειας να προχωρά δίνοντας κίνητρα στους πολίτες. Η εγκατάσταση αυτών των μετρητών κρίνεται απαραίτητη και συμβαδίζει με την ανάπτυξη των «έξυπνων» δικτύων ηλεκτρισμού, τα οποία είναι σε θέση να κάνουν περίπλοκους υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής από ΑΠΕ.
Ένα παράδειγμα που παραθέτουν οι Financial Times σε άρθρο τους είναι από το Τέξας των ΗΠΑ, όταν το 2008 η πτώση στην ένταση των ανέμων μείωσε την παραγωγή των αιολικών πάρκων. Το δίκτυο αντέδρασε θέτοντας αυτόματα σε μειωμένη λειτουργία οικιακές συσκευές, όπως τα ψυγεία, τα οποία δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα συνεχώς προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Μέχρι στιγμής, τα εμπόδια για την υιοθέτηση της νέας αυτής τεχνολογίας είναι το κόστος, η έλλειψη κοινώς αποδεκτών κανονισμών και η αρχική αντίσταση εκ μέρους των καταναλωτών. Στην Ελλάδα είναι βέβαιο πως υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες ακόμα και για την παραγωγή αυτών των συσκευών, καθώς η τεχνογνωσία είναι διαθέσιμη, όπως και το απαραίτητο εργατικό δυναμικό. Πρόσθετο κίνητρο για τους καταναλωτές είναι και οι αυξήσεις που αναμένονται στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.
Προς το παρόν, διατάξεις για τους «έξυπνους» μετρητές περιέχονται στο νόμο για την εξοικονόμηση ενέργειας.Η ΔΕΗ έχει εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα σε περιοχές της χώρας, αλλά μέχρι στιγμής στην αγορά η εγκατάστασή τους συνηθίζεται περισσότερο στους καταναλωτές της μέσης τάσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου