Για τον σκοπό αυτό έχει ζητήσει από τις υγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειών να υποβάλουν στοιχεία ώς τις 31 Αυγούστου μέσω Διαδικτύου. Εχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο, 13 σελίδων μαζί με υποδείξεις, όπου θα καταχωρίζονται οι ποσότητες των αποβλήτων, η διαδικασία συλλογής και ο τρόπος διαχείρισής τους.
«Δεν υπάρχει εικόνα και με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε θα επιχειρήσουμε να βάλουμε τάξη σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, που αφορά το περιβάλλον, τους εργαζομένους στην υγεία και τους ασθενείς. Δεν είναι ο στόχος μας να βάζουμε πρόστιμα, αλλά οι διαφανείς διαδικασίες διαχείρισης ώστε να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος», διευκρίνισε στην «Ε» ο Παναγιώτης Μέργος, γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος.
Από εκτιμήσεις που κάνουν οι επιθεωρητές υπολογίζεται ότι τα μολυσματικά και επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα αντιπροσωπεύουν το 5-10% του συνόλου των τοξικών στοιχείων που «παράγονται» στη χώρα μας και αποτελούν έναν πολύ μεγάλο «πονοκέφαλο», καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείρισή τους. Από αυτές τις ποσότητες το 40% προέρχεται από τις νοσοκομειακές μονάδες της Αττικής, όπου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ειδική μονάδα αποτέφρωσης στα Ανω Λιόσια, αλλά σε αυτή καταλήγουν μόνον 10-12 τόνοι την ημέρα. Ακόμη και σε αυτή την εγκατάσταση, που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη αλλά την ευθύνη έχει η τοπική ένωση δήμων, υπάρχουν σκιές. Ενα μέρος της τοξικής τέφρας που απομένει από την καύση οδηγείται στο εξωτερικό, καθώς δεν λειτουργεί στη χώρα μας ειδικός χώρος εναπόθεσης. Οι περισσότερες ποσότητες στοιβάζονται από χρόνια δίπλα στον αποτεφρωτήρα, χωρίς αυστηρά μέτρα προστασίας.
Ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία διαθέτουν κάποιες υποδομές, αλλά για τα περισσότερα και ειδικά για τα εργαστήρια δεν υπάρχουν στοιχεία και εκφράζονται φόβοι ότι καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης και στους κάδους των κοινών απορριμμάτων, χωρίς καμία επεξεργασία.
Ελεγχοι γίνονται από χρόνια, συνήθως μετά από καταγγελία, καθώς οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δεν επαρκούν και οι νομαρχίες, που είναι αρμόδιες, δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι τις άδειες διαχείρισης, όπου υπάρχουν βέβαια, τις χορηγούν οι υπηρεσίες των περιφερειών. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Αττικού νοσοκομείου. Χάρη στους ελέγχους διαπιστώνεται σοβαρή βελτίωση στον «Ευαγγελισμό». Ο κ. Μέργος μάς μίλησε για την ευχάριστη έκπληξη των επιθεωρητών όταν πήγαν στο αντικαρκινικό του «Αγίου Σάββα» και διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα αξιόλογο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων, τα οποία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. «Θα σας φανεί περίεργο, αλλά δεν συναντήσαμε ανάλογα μέτρα σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, που θεωρούνται... μπουτίκ», μας εξομολογήθηκε.
Στα τέλη του 2009, με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, ζητήθηκε να γίνουν έλεγχοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Η εικόνα είναι ανάμεικτη, εντοπίστηκε όμως μεγάλη μονάδα που αντιμετωπίζει σωστά το ζήτημα και γι' αυτό επιλέχθηκε ως πιλότος για να υπολογιστούν οι ποσότητες αποβλήτων που αναλογούν ανά νοσοκομειακή κλίνη. Αλλοι θεωρούν ότι αντιστοιχούν 170 γραμμάρια ανά κλίνη και άλλοι την ανεβάζουν στα 400 γραμμάρια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ο σωστός υπολογισμός των ποσοτήτων και να εκπονηθεί πρόγραμμα διαχείρισης.
«Η τρομοκράτηση δεν είναι ο σκοπός μας», μας είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μέργος, που θεωρεί ότι η σωστή καταγραφή των παραγόμενων ποσοτήτων θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο διαχείρισης, με κατάλληλη χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας, για τις οποίες επιμένει με έμφαση ότι πρέπει να λειτουργούν με ευθύνη φορέων του Δημοσίου και όχι ιδιωτών.Πηγή enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου