Από την Κύπρο και τη Φινλανδία μέχρι την Κολομβία και τα Νησιά του Σολομώντα, πολλά είναι τα ρεκόρ που έχουν συγκεντρωθεί φέτος- και μένουν πέντε μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκτός από τη Γουινέα, όπου σημειώθηκε ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας τον Ιανουάριο με 1,4 βαθμούς Κελσίου, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα ρεκόρ αφορούν υψηλές θερμοκρασίες. Και αυτό, σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, αποτελεί άλλη μία ένδειξη για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, το πρώτο μισό του 2010 ήταν το θερμότερο όλων των εποχών. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα ισχύσει και για ολόκληρη τη χρονιά. Κι αυτό, παρ΄ όλο που ο χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ψυχρός.
Καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει και στον Βορρά, πολλές περιοχές του κόσμου λειώνουν από τη ζέστη. Η Ανατολική Ευρώπη υποφέρει από καύσωνα, ενώ οι φωτιές στη Ρωσία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Το Γιασκούλ, στον Νότο, έσπασε τον περασμένο μήνα το ρωσικό ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου. Στην Ουκρανία, η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών μετρήθηκε στο Λουχάνσκ (41,3 βαθμοί Κελσίου).
Πρωτοφανής ζέστη και ξηρασία πλήττουν και τη ζώνη του Σαχέλ, στην Αφρική. Από έλλειψη τροφίμων κινδυνεύουν εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς η ζέστη απειλεί τη σοδειά στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Σουδάν. Αλλά και στη Μέση Ανατολή έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 50 βαθμούς στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ. Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών με 53,5 βαθμούς Κελσίου σημείωσε επίσης το Πακιστάν. Οι φονικές πλημμύρες στη χώρα αυτή, καθώς και στο ινδικό Κασμίρ, αποδίδονται από τους επιστήμονες στις πρωτοφανείς θερμοκρασίες.
Σπάνιο φαινόμενο
Ενας τεράστιος όγκος αέρα υψηλής πίεσης πάνω από τη Ρωσία όχι μόνο πυροδότησε τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκεί, αλλά έστρεψε αλλού και τον αεροχείμαρρο (jet stream). Το δυνατό αυτό ρεύμα ανέμου στην ανώτερη τροπόσφαιρα συνήθως παραμένει το καλοκαίρι βορείως των Ιμαλαΐων, φέτος όμως έφτασε μέχρι την Ινδία και το Πακιστάν, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Ο ψυχρός, ξηρός αέρας που παρασύρεται από τον αεροχείμαρρο συγκρούστηκε με τον θερμό και υγρό αέρα των μουσώνων, προκαλώντας καταιγίδες γνωστές ως supercells.
Οι φετινοί μουσώνες ενισχύθηκαν επίσης από μια εντεινόμενη Λα Νίνια στον Ειρηνικό, όπου η θάλασσα είναι πιο ψυχρή από ό,τι συνήθως. Αυτό οδήγησε στις καταστροφικές πλημμύρες της Κίνας, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι.
«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται να έχει κάνει πιο έντονες και τις βροχοπτώσεις», τονίζει η βρετανίδα μετεωρολόγος Τζούλια Σλίνγκο. «Η τάση αυτή παρουσιάζει στην Ινδία μια σταθερότητα τα τελευταία πενήντα χρόνια, κάτι που συμφωνεί απολύτως με τις προβλέψεις μας για την κλιματική αλλαγή».
Οι δικαιολογίες έχουν πια τελειώσει, γράφει ο Πολ Σάιμονς. Ο μόνος ύποπτος για το έγκλημα που συντελείται είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για πιο έντονους καύσωνες, πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, η θεωρία της κλιματικής αλλαγής θα αποδειχθεί οριστικά ορθή. Ισως όμως τότε να είναι πολύ αργά.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα", 9/8/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου