Η μπάλα για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού πέρασε από την Παρασκευή επίσημα στο γήπεδο των δανειστών της χώρας, με τους εκπροσώπους της τρόικας να θέτουν κατά τη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη σαφές χρονοδιάγραμμα για το πώς και το πότε πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε βίαιο άνοιγμα της αγοράς. Το τελεσίγραφο που δόθηκε στην ελληνική πλευρά ορίζει ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρέπει η κυβέρνηση να έχει λάβει πολιτικές αποφάσεις για το ποιες και πόσες μονάδες και ορυχεία θα πωληθούν σε ιδιώτες ώστε με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο του 2011 να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και να έχει θεσμοθετηθεί ο διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (προβλέπεται ήδη στο μνημόνιο).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα προτίθεται να ενσωματώσει άμεσα στο μνημόνιο τις συστάσεις της για ιδιωτικοποίηση του 40% των υδροηλεκτρικών έργων και του 40% των λιγνιτικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ορυχείων που τις εξυπηρετούν, επισφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τις υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Οσο πάντως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή και για άλλα «ηπιότερα» σενάρια, όπως αυτό της εικονικής απελευθέρωσης με πώληση ενέργειας σε τιμές κόστους στους ιδιώτες, καθώς η εξειδίκευση των όρων στο μνημόνιο προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Το επόμενο διάστημα και ενόψει της σύνταξης της έκθεσης των εκπροσώπων της τρόικας για την πρόοδο της Ελλάδας, αναμένεται μπαράζ κρίσιμων επαφών σε επίπεδο αρμόδιων υπουργείων και φορέων της αγοράς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιπροτείνει μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος» για την απελευθέρωση της αγοράς, τα οποία αφενός να ικανοποιούν την τρόικα και αφετέρου να διασφαλίζουν ότι δεν θα πωληθούν πάγια στοιχεία της ΔΕΗ.
Εντολή επιτάχυνσης δόθηκε και για τις αλλαγές στα τιμολόγια των καταναλωτών με τη μετάβαση σε «τιμολόγια ρυθμιστικού ελέγχου», ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος.Οι αλλαγές που θα γίνουν θα επιφέρουν μειώσεις σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεγάλες αυξήσεις έως και 40% στα οικιακά τιμολόγια και ιδιαίτερα στις χαμηλές καταναλώσεις.
Πηγή enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου