Η διάνοιξη 50 υδρευτικών γεωτρήσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες του Βόλου για πόσιμο νερό ακυρώνει την ευεργετική λειτουργία του ταμιευτήρα της Κάρλας στη Μαγνησία. Μελέτη του Πολυτεχνείου Βόλου προτείνει τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, προκειμένου να λειτουργήσει ουσιαστικά το έργο ανασύστασης της λίμνης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία εκπόνησε το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Θανάση Λουκά και Νικήτα Μυλόπουλου, ο υπόγειος υδροφορέας της λεκάνης της Κάρλας υπερεκμεταλλεύεται εξαιτίας της έντονης γεωργικής δραστηριότητας.
Οι αγρότες «τρυπούν» τη γη σε βάθος μέχρι και 400 μέτρα προκειμένου να βρουν νερό για τις καλλιέργειές τους, το οποίο συνήθως είναι υφάλμυρο. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 4.000 τέτοιες γεωτρήσεις στη γύρω περιοχή και την έχουν οδηγήσει σε ερημοποίηση.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη των νέων υδρευτικών γεωτρήσεων, στραγγίζει τελείως την περιοχή.
«Η διάνοιξη αυτών των 50 γεωτρήσεων γίνεται στο χειρότερο δυνατό σημείο, στη δυτική πλευρά της λίμνης, εκεί όπου η στάθμη του νερού είναι εξαιρετικά χαμηλή και η περιοχή ήδη υποβαθμισμένη.
Εναλλακτικές προτάσεις
Ο Βόλος δεν χρειάζεται να πίνει νερό από την Κάρλα, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για νέες πηγές στο Πήλιο και επιφανειακά νερά» είπε στο «Εθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής Ν. Μυλόπουλος.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός είναι λάθος από την αρχή, αλλά επειδή τώρα δεν μπορεί να σταματήσει, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, προτείνεται ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα, σε διαφορετική περίπτωση η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια.
«Στην περιοχή όπου γίνονται οι νέες γεωτρήσεις η στάθμη του υδροφορέα είναι χαμηλότερη από το κανονικό επίπεδο και η υποχρεωτική διάνοιξή τους επιβάλλει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Οι αρνητικές επιπτώσεις των 50 νέων υδρευτικών γεωτρήσεων διαπιστώνονται σε μια έκταση περίπου 36.500 στρ. ανατολικά του Στεφανοβίκειου και του Ριζόμυλου, εκεί ακριβώς όπου ο υδροφορέας είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο του, λόγω των συνεχώς αρδευτικών γεωτρήσεων.
Οι καθιζήσεις του εδάφους φτάνουν μέχρι το 1,1 μέτρο και συχνά σε πολλά σημεία η γη έχει σχιστεί στα δύο.
«Τα έργα επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας αποσκοπούν στην αναβάθμιση της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας και επιπλέον στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, όμως, αποβλέπουν στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων σήμερα συνθηκών του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με ταυτόχρονη εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για την ύδρευση του Βόλου. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν με σωστό σχεδιασμό, γιατί τυχόν αστοχία θα έχει καταστροφικές συνέπειες» σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Εκτός από τις αρμόδιες αρχές, οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου Βόλου απευθύνουν συστάσεις και προς τους αγρότες, προτείνοντάς τους αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, έτσι ώστε η διαχείριση του νερού να είναι σε αρμονία με τη γεωργική ανάπτυξη.
Το υδροχαρές βαμβάκι πρέπει να εγκαταλειφθεί στον θεσσαλικό κάμπο και να αντικατασταθεί με προϊόντα που θα απαιτούν λίγο έως καθόλου νερό.
Ανασύσταση
Πολλαπλά τα οφέλη
Η αρχαία λίμνη Βοηβίς, η σημερινή Κάρλα, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του θεσσαλικού κάμπου. Κάλυπτε μια επιφάνεια μέχρι 120.000 στρ. ανάλογα με τις ποσότητες νερών που εισέρρεαν, αλλά αποξηράνθηκε το 1962 με την κατασκευή σήραγγας, η οποία διοχέτευσε το νερό στον Παγασητικό κόλπο.
Η αποξήρανση έγινε χωρίς γενικότερο σχεδιασμό, χωρίς παράλληλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και είχε δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, έργο πολλαπλής σκοπιμότητας, που συνεχίζεται με τον εμπλουτισμό του ταμιευτήρα, έχει σκοπό:
- την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής
- την αντιπλημμυρική προστασία της
- την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με εξασφάλιση επιφανειακού νερού για άρδευση
- την εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων νερού από γεωτρήσεις για την ύδρευση του Βόλου
- την επαναδημιουργία της λίμνης και του βιοτόπου της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου