Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Επιπλέον 1.000 ΜW από ΑΠΕ θέλει η ΔΕΗ



Σε ένα χρόνο από τώρα, η ΔΕΗ θα είναι μία «άλλη επιχείρηση», δήλωσε στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, εξηγώντας ότι θα γίνουν επενδύσεις €4 δισ. στις συμβατικές πηγές ενέργειας και €2 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές. Ο κ. Ζερβός επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που, μαζί με το νέο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα κατατεθεί κι ένα πενταετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι την επόμενη πενταετία θα αποσυρθούν παλαιές μονάδες -λιγνιτικές, πετρελαϊκές και φυσικού αερίου- 2.500 MW, ενώ θα μπουν στο σύστημα αντιστοίχως 1.200 MW φυσικού αερίου, 1.000 MW από ΑΠΕ καθώς και υδροηλεκτρικά, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το λιγνίτη.

Το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ με ορίζοντα το 2020 προβλέπεται - ως προς την εγκαταστημένη ισχύ - να αντιστοιχεί σε χρήση 58% ΑΠΕ, μηδενική χρήση πετρελαίου, 22% Φυσικού Αερίου και 20% Λιγνίτη (τα αντίστοιχα ποσοστά σήμερα είναι 47% λιγνίτης, 18% Φυσικό αέριο, 7% πετρέλαιο και 28% ΑΠΕ).

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη αύξηση των τιμολογίων της επιχείρησης, ο κ. Ζερβός είπε ότι «με βάση τις αρχές της απελευθέρωσης της αγοράς, δεν μπορεί να ισχύσει αυτό που γινόταν κάποτε, τα εμπορικά τιμολόγια να επιδοτούν τα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια». «Δεν μπορείς να πουλάς κάτω του κόστους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δικαιώματα ρύπων

Eκτός αυτού, όμως, ο επικεφαλής της επιχείρησης ενημέρωσε τη Bουλή ότι από το 2013 και μετά η Eλλάδα είναι υποχρεωμένη να αγοράσει όλα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔEH θα κληθεί μέχρι το 2020 να πληρώσει €800 εκατ., ήτοι €12 ανά κιλοβατώρα. O κ. Zερβός υπογράμμισε ότι η ΔEH μπορεί να απορροφήσει ένα τμήμα του ποσού, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το υπόλοιπο ποσόν να μετακυλιστεί στα νοικοκυριά και την κατανάλωση.

Aναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, τόνισε ότι οι συζητήσεις με την Kομισιόν θα καταλήξουν σύντομα και πρόσθεσε: «Aν ευοδωθεί το σχέδιο για ανταλλαγή ενέργειας, σταματά το αίτημα για πώληση των μονάδων, ενώ θα μας δώσει την ευκαιρία να ανοιχθούμε σε άλλες χώρες και ταυτόχρονα εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα την επιβίωση της ΔEH. Aλλά αν δεν επιτύχουμε την ανταλλαγή, μου φαίνεται πιο καθαρή η λύση της πώλησης. Δεν λέω ότι θέλω να το κάνω, αλλά υπάρχουν και χειρότερες λύσεις από την πώληση».

Στις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής κ. Κ. Καρτάλης και κ. Κ. Σπηλιόπουλος επισήμαναν ως θετικό το γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος προσανατολισμός της ΔΕΗ κινείται προς οικονομία χαμηλού άνθρακα με εμπιστοσύνη στις ΑΠΕ, αλλά όπως υπογράμμισαν στον κ. Ζερβό «θα πρέπει η μετάβαση αυτή να γίνει με προσοχή ώστε να μην αυξηθεί δυσανάλογα το τέλος ΑΠΕ με αποτέλεσμα πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου