Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ολοκλήρωση του Διαγωνισμού [B]Green για το Καλύτερο Αειφόρο Κτήριο


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός [B]green για την ανάδειξη υλοποιημένου αειφόρου κτηρίου στην Ελλάδα, που πραγματοποίησε το περιοδικό RE+D υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Την προσπάθεια καθιέρωσης ενός αδιάβλητου θεσμού επιβράβευσης αειφόρου κτιρίου στήριξαν το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Kέντρο Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το International Council of Shopping Centers (ICSC) και το Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Η υποστήριξη των συνεδριάσεων της επιτροπής κρίσης έγινε από την Regus. Το ετήσιο βραβείο έχει σκοπό την ανάδειξη κτηρίων, στο σχεδιασμό των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη παράμετροι περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.


Το κτήριο της Alpha Bank (αρχιτεκτονικό γραφείο Α. Τομπάζης) απέσπασε το Α' βραβείο στον τριτογενή τομέα (εμπορικά κτήρια) όπως και η φοιτητική εστία της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Μακρίδης) στην κατοικία, ενώ το δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν τα κεντρικά κτίρια γραφείων των κατασκευαστικών εταιρειών R.C. TECH (γραφεία της φερώνυμης εταιρείας) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (αρχιτεκτονικό γραφείο Τ.και Δ. Μπίρη).


Μερικά από τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιοκτήτες ακινήτων συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό, ενώ ανάμεσα στα κτήρια που ξεχώρισαν για το βιοκλιματικό σχεδιασμό ήταν η αποκατάσταση του κέντρου της Cosmote (μετατροπή σε data center), δύο ξενοδοχειακές μονάδες στο Porto Carras, και πολυκατοικία στη Φιλαδέλφεια. Πρότυπο κάλυψης των ενεργειακών κριτηρίων αποτέλεσε -σύμφωνα με την κριτική Επιτροπή- το super market της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Γέρακα και σε μεγάλο βαθμό το κτήριο γραφείων και αποθηκών στη Βιομηχανική Περιοχή της Ξάνθης.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός η εξοικονόμηση της ενέργειας, η χρήση περιβαλλοντικά φιλικών υλικών, η προσπελασιμότητα, και η ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτέλεσαν βασικές παραμέτρους. Τα κτήρια έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες και τις συνθήκες άνεσης των χρηστών και να ενθαρρύνουν την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αειφορία και την ορθολογική διαχείριση του νερού και των αποβλήτων. Τέλος, συνεκτιμήθηκε η συνολική δαπάνη του κύκλου ζωής και η απόδοση της επένδυσης σε σχέση με το χρόνο απόσβεσης.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Τα βραβεία περιλαμβάνουν έπαθλο -το οποίο σχεδίασε ο διεθνούς φήμης γλύπτης και καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Νίκος Τρανός.
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος
Γραφεία και Data Center Cosmote
Κτίριο γραφείων ECO
Βίλλα Γαλήνη
Ξενοδοχείο "Μελίτων"
Πολυκατοικία στην Ν. Φιλαδέλφεια
Κατοικία στο Ντράφι
Ξενοδοχείο "Σιθωνία"
Γραφεία και εργαστήριο ελέγχου ποιότητας Interplast

Στην επιτροπή κρίσης συμμετείχαν εκ μέρους των φορέων:
§ ICSC: Θεόδωρος Χαραγκιώνης,Πολιτικός Μηχανικός, Πολεοδόμος, Πρόεδρος ICSC Hellas.
§ KAΠΕ: Ελένη Λαμπροπούλου,Αρχιτέκτων, Προϊσταμένη Τμήματος Κτηρίων.
§ ΤΕΕ: Nίκος Φιντικάκης,Αρχιτέκτων, Διευθυντής Προγράμματος ΑRES της UIA
§ RICS: Κωνσταντίνος Τσολακίδης, Πολιτικός Μηχανικός, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος & ΑΠΕ.
§ EMΠ: Χριστοφής Κορωναίος, Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου