Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Προσωπικά Όρια Εκπομπών και «Φόρο του Ρομπέν των Δασών» Προτείνουν στον ΟΗΕ για την Προστασία του Περιβάλλοντος


Πρωτότυπες και τολμηρές ιδέες προτάθηκαν στα πλαίσια συνάντησης του ΟΗΕ για το 2012, όταν και θα ολοκληρωθούν 20 χρόνια από τη Διάσκεψη του Ρίο. Οι συμμετέχοντες πρότειναν ανάμεσα στα άλλα την εφαρμογή προσωπικών ορίων εκπομπών CO2 για τον κάθε πολίτη, καθώς και τον περιορισμό των γεννήσεων ώστε να περιοριστούν οι ρύποι διεθνώς.
Η διάσκεψη του 2012 αναμένεται να παράγει ένα νέο κείμενο και να οδηγήσει στη σύσταση του Παγκοσμίου Οργανισμού Περιβάλλοντος. Στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση των τελευταίων ημερών, πήραν μέρος τα κράτη-μέλη, διεθνείς οργανισμοί και λοιποί ενδιαφερόμενοι. Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε, συνοψίζονται οι προτάσεις για την πράσινη οικονομία, η οποία θα στηρίζεται «σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους, την φορολογία σύμφωνα με την περιβαλλοντική επίδραση και τα προσωπικά όρια άνθρακα».
Τα προσωπικά όρια σχετίζονται με το πόσο διοξείδιο δύναται να εκπέμπει ο καθένας μας ετησίως, δίχως να αυξάνει το τωρινό επίπεδο των παγκόσμιων εκπομπών. Τη σχετική ιδέα έχει εξετάσει και ο Βρετανός πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος έκανε λόγο για «πιστωτικές κάρτες άνθρακα». Παράλληλα, προκρίνει την χρήση του άνθρακα ως ένα νέο νόμισμα. Παρόλα αυτά, το 2008 η αρμόδια αρχή της Βρετανίας ( Defra) αρνήθηκε να υιοθετήσει το συγκεκριμένο μέτρο, κρίνοντάς το «μπροστά από την εποχή του».
Άλλη μια πρόταση που τέθηκε ήταν και ο «φόρος του Ρομπέν των Δασών», ο οποίος θα επιβάλλεται σε κάθε μετατροπή νομίσματος, ενώ προβλέπει και την καθιέρωση δασμών ώστε να προστατεύονται οι χώρες με αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό χωρών δίχως αυστηρές ρυθμίσεις.
Τέλος, εκτός από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος, εξετάζεται και η σύσταση Διεθνούς Δικαστηρίου Περιβάλλοντος.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου