Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Δύσκολη Χρονιά για τις Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες στα Αιολικά


Η μείωση των επιδοτήσεων για τα αιολικά στην Ευρώπη αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη του κλάδου φέτος, όμως η υψηλή ζήτηση από την Κίνα βοηθά την κατάσταση, σύμφωνα με τη Vestas. Ο διευθύνων σύμβουλος, Ντίτλεβ Ένγκελ, τονίζει πως «η πράσινη ατζέντα προχωρά, αλλά στην Ευρώπη αυτό έχει γίνει πιο δύσκολο λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών».
Η ανάπτυξη της εγκατάστασης νέας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη αναμένεται να συρρικνωθεί από το 14% το 2010 στο 1% το 2011, με βάση τα στοιχεία της Citigroup. Παράλληλα, οι μετοχές της Vestas έχουν σημειώσει πτώση 44% κατά το τελευταίο έτος, αφού οι κινεζικοί όμιλοι, όπως η Sinovel εντείνουν τον ανταγωνισμό τους.
Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η απόφαση της δανέζικης Vestas να απολύει 3.000 εργαζόμενους, το 13% του εργατικού της δυναμικού. «Ακόμα και αν έχουμε μια παραγγελία στην Σκανδιναβία, και πάλι συμφέρει περισσότερο να παράγουμε στην Ισπανία, παρά στη Δανία και την Σουηδία», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ένγκελ. Η Vestas έχει επενδύσει στην δημιουργία εργοστασίων στην Αμερική και την Κίνα ώστε να διευρύνει την γεωγραφική της βάση, αν και εξακολουθεί να στηρίζεται στην Ευρώπη για το 50% των παραγγελιών της.
Παρά τις δυσκολίες, ο κλάδος των αιολικών παρακολουθεί με προσδοκίες την αύξηση της τιμής του πετρελαίου τελευταία, καθώς κάθε επιπλέον δολάριο που στοιχίζει το βαρέλι οδηγεί σε αυξημένες επενδύσεις στις ΑΠΕ με μαθηματική ακρίβεια.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου