Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

I. Μανιάτης: Στην Δυτική Ελλάδα θα Πραγματοποιηθούν οι Πρώτοι Διαγωνισμοί για Έρευνες Πετρελαίου




Μία σειρά επαφών έχει ξεκινήσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με τους επιστήμονες των Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας μας που ειδικεύονται σε θέματα πετρελαίου, ενόψει της προετοιμασίας των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν, μετά την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών από τον υπό σύσταση φορέα έρευνας υδρογονανθράκων. Όπως δήλωσε, οι πρώτοι διαγωνισμοί θα αφορούν περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.
Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) κ. Γιάννης Μανιάτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, την Παρασκευή, στο «Ράδιο 9», τονίζοντας συγκεκριμένα ότι ήδη έχει συναντηθεί με το Τμήμα Μεταλλειολόγων του Μετσόβειου, το τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου της Κρήτης και την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους καθηγητές που ασχολούνται με τα πετρέλαια από τρία Γεωλογικά Τμήματα.
Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή εδώ και αρκετό καιρό με τον κ. Σόλωνα Κασσίνη, που χειρίζεται τα θέματα αυτά από την πλευρά της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος και ειδικά ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, ξεκινώντας από το 2002 και βέβαια στη συνέχεια όλη η Κυπριακή ηγεσία, προχώρησαν αυτό που εμείς κάνουμε τώρα με μεγάλη καθυστέρηση και σήμερα έχουν αποτελέσματα». Ο υφυπουργός επανέλαβε εξάλλου ότι οι εκτιμήσεις και ενδείξεις, δείχνουν ότι εάν η χώρα μας αξιοποιήσει τους υδρογονάνθρακες που έχει, μπορεί να καλύψει τα επόμενα 20 με 30 χρόνια έως και το ένα τρίτο των ενεργειακών της αναγκών. Οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας, πρόσθεσε, σε πετρέλαιο είναι το χρόνο περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και τα χρήματα που δαπανάμε για να εισάγουμε είναι της τάξης του 4 με 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 12 με 14 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι αφού ψηφισθεί ο νόμος για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα ακολουθήσουν διεθνείς διαγωνισμοί για έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι, όπως είπε, με την Ιταλία έχουν καθοριστεί τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο κ. Μανιάτης ανέφερε συγκεκριμένα ως υποψήφιες για έρευνα τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, την Αιτωλοακαρνανία, τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά.
Ας σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές, με εξαίρεση τα Γρεβενά, έγιναν έρευνες και το 1997 χωρίς θετικά αποτελέσματα αλλά και χωρίς το βάθος των ερευνών να φθάσει στα απαιτούμενα επίπεδα.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας, κυρίως ο μεταλλευτικός, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΓΜΕ, εκτιμάται με τις τρέχουσες τιμές σε 30 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι τα κοιτάσματα είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα και μπορούν να εξορυχθούν.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου